Regija BiH Značajne površine nemoguće je zasijati, pšenica obolijeva!

Značajne površine nemoguće je zasijati, pšenica obolijeva!

Vremenski uvjeti trenutno ne idu baš na ruku poljoprivrednim proizvođačima za sjetvu poljoprivrednih kultura, naročito na onim zemljištima gdje se zadržava voda u površinskom sloju.

I imamo značajne površine koje je nemoguće zasijati upravo zbog viška vlage zemljišta – kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković.

On je naglasio da će upravo zbog toga rok za sjetvu biti značajno pomjeren.

– Poljoprivrednici su već upoznati s tim da bi trebali krenuti u sjetvu ranijih hibrida kako bi izbjegli eventualno nekakve gubitke dodatno u odnosu na one koji bi bili u normalnim rokovima sjetve – kazao je Marinković.

S druge strane, kako je naglasio, veći problem predstavlja obolijevanje pšenice i stanje ozimnih kultura.

– Kod prije svega pšenice imamo zabilježene značajne pojave žutila na listu, kao posljedica ili stresnih situacija zbog velikih oscilacija temperatura noću i danju, povećane vlažnosti zraka ili kao pojava bolesti na usjevima. Poljoprivrednici također znaju da to treba redovno kontrolirati, da čim budu u prilici da mogu ući sa hemijskih tretmanom da zaštite usjeve i da jednostavno moramo da pratimo šta se sve dešava – kazao je Marinković.

Napomenuo je da vremenske prognoze u narednih sedam dana opet ne idu na ruku poljoprivrednicima jer se prognoziraju niske temperature i padavine na cijeloj teritoriji BiH.

– Tako da očekujemo daljnju komplikaciju kada su u pitanju i nastavak sjetve i zaštita ozimnih usjeva, prije svega pšenice – kazao je Feni Marinković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM