Znaju šta rade: U dijelovima Haga će parking koštati 50 eura bez obzira na vrijeme parkiranja!

Parking u pojedinim ulicama nizozemskog Haga koštat će 50 eura, bez obzira da li će vozilo biti parkirano 10 minuta ili cijeli dan. Time se želi onemogućiti saobraćajna gužva u atraktivnim dijelovima grada.

Naplata, koja će se primjenjivati godinu dana, odnosi se i na dijelove oko popularne plaže Sheveningen. Lokalno stanovništvo se godinama žali da ne može pronaći parking u centru grada i Sheveningenu. Zbog toga su se vlasti odlučile da visokom cijenom demotiviraju parkiranje u navedenim dijelovima grada.
Naime, glasnogo

vornik gradskog vijeća Jurriaan Esser je istakao da je riječ o pilot projektu kojim će se utvrditi prednosti i ndeostaci novog sistema naplate, a da će se nakon toga razmotriti da li nastaviti s ovakvom naplatom. Lokalno stanovništvo i domaće kompanije imat će prednost u parkiranju u ulicama u kojima su uglavnom stambene zgrade.

“Želimo da vaše noge budu prvenstveni način prijevoza, a potom bicikl, javni prijevoz, a tek onda automobil. To ne znači da u našem gradu ne dozvoljavamo automobile. To znači da ako ćete kratko putovati da vaš prijevoz trebaju biti noge. To nije korisno samo za okoliš, već je i sa aspekta vremena prihvatljivije”, poručio je Esser.

Cijena od 50 eura je deset puta viša od uobičajne cijene parkinga u Hagu. Međutim, postoje oni koji nisu zadovoljni ovom odlukom. Zagovornici biciklizma kao osnovnog oblika prijevoza smatraju da odluka nije dovoljna da se demotivira korištenje automobila, piše list Guardian.

Hag nije jedini koji promjenama u pristupu parkingu demotivira korištenje motornih vozila. Beč je prije godinu dana uveo jedinstveni sistem naplate parkiranja, čime je ukinut besplatni parking.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79