Znamo ko su pripadnici FETO-a u BiH, zajedno radimo na njihovom izručenju

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč (Koc) kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da Turska, u saradnji s BiH radi na zatvaranju, kako je kazao, FETO institucija u BiH i da rade na izručenju turskih državljana koji žive u BiH, a za koje turske vlasti tvrde da su pripadnici “terorističke organizacije” i da su osumnjičeni za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Imamo dokaze

– Mi smo utvrdili ko su te osobe, BiH je izručen zahtjev za njihovim izručenjem i sve se radi u okviru međunarodnog prava. Oni su dokazani pripadnici terorističke organizacije FETO i mi za to imamo dokaze. Ovaj proces je u toku u BiH i ne znamo koliko će on trajati. Mi želimo da se oni izruče u Tursku i iz razloga i da ih spriječimo u njihovim naumima koji mogu biti štetni i za BiH – rekao je Koč.


On je potvrdio da je ovim osobama Turska poništila turske pasoše i da oni nisu validni.

Na pitanje novinara da, s obzirom na to da je pred Sudom BiH ranije već potvrđena jedna oslobađajuća presuda po optužbama Turske za učešće jedne njihove državljanke u državnom udaru u Turskoj i da je odbijen zahtjev za njeno izručenje kao i da je ministar sigurnosti BiH ranije potvrdio da u našoj zemlji nisu evidentirani pripadnici ni djelovanje organizacije Fetulaha Gulena (Fethullah Gülen), odnosno FETO pokreta, te da se on u našoj zemlji ne tretira kao teroristički, hoće li eventualno neizručenje građana koje traži Turska narušiti odnose dviju zemalja, ambasador Koč je kazao da ništa ne može utjecati na prijateljske odnose BiH i Turske.

Inače, pres-konferencija Ambasade Turske u Sarajevu održana je povodom “Trke za demokratiju”, koja će, na inicijativu ambasade, biti održana u nedjelju, 14. jula, u Vilsonovom šetalištu u našem glavnom gradu.

Na ovaj način Ambasada Turske treću godinu zaredom obilježava godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj koji se desio 15. jula 2016.

Naučene lekcije

– Turska se u bliskoj prošlosti suočila s kušnjama koje odražavaju obilježja vremena i predstavljaju prekretnice. I danas se jasno može vidjeti da se ovi ispiti nastavljaju. Crpeći snagu od svog dubokog i velikog historijskog naslijeđa kao i gotovo stoljetnog iskustva, naša zemlja se uspješno nosi i nastavlja nositi sa svim ovim ispitima. Gnusni pokušaj državnog udara, izveden kao teroristički napad 15. jula 2016. godine, upisan je u historiji kao jedan težak ispit s kojim se naša zemlja suočila. Za našu zemlju koja je prošla dug put u oblikovanju budućnosti s lekcijama naučenim iz prošlosti, ovaj bolni događaj je bio povod da se nauče neke nove, veoma važne lekcije – kazao je ambasador Koč.

U naknadno dostavljenom saopćenju ambasadora Koča navedeno je i da “zahvaljujući svojoj jakoj demokratiji i institucionaliziranoj državnoj sistematici, Republika Turska je izašla iz ovog potresnog pokušaja udara neokrnjena i, kao međunarodni akter, s nešto razvijenijim imunitetom protiv sličnih incidenata, počela razvijati politike koje se osnivaju na istim tradicionalnim temeljima mira, ali su fokusirana na nešto ambicioznije ciljeve”.

– Turska je položila ispit 15. jula i na svojoj teritoriji pažljivo i u zakonskim okvirima se u velikoj mjeri obračunala s terorističkom organizacijom FETO, mračnom silom koja stoji iza ovog gnusnog pokušaja udara. Činjenica da se uz podršku prijateljskih i bratskih zemalja diljem svijeta ova organizacija korak po korak neutralizira i u drugim mjestima gdje se ugnijezdila je nešto što raduje ne samo našu zemlju nego cijeli svijet.

Plodna saradnja

Odlučni smo nastaviti našu borbu sve do dana kada će FETO biti uklonjen iz svih oblasti u kojima djeluje pod raznim maskama. U tom procesu nastavit ćemo sve naše prijatelje i partnere, uključujuću Bosnu i Hercegovinu, upozoravati na FETO i pozivati na saradnju, što međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma i podrazumijeva. Nastavit ćemo plodnu saradnju s bosanskohercegovačkim vlastima s krajnjim ciljem prestanka postojanja ove organizacije u zemlji – naveo je Koč.

Na konferenciji je prikazan kratki video o dešavanjima u Turskoj prije tri godine, a konferenciji su prisustvovali i Jusuf Dilaver, predsjednik Uprave “ZiraatBanke”, te Mehmet Akif Jaman, direktor “Junus Emre” instituta u Sarajevu, suorganizatori trke.

Na trci se očekuje učešće oko 500 građana, a najbolji učesnici bit će nagrađeni novčanim nagradama, za prvoplasirane 300 KM, drugoplasirane 200 KM i 100 KM za učesnike i učesnice prenosi Avaz,

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79