Znate li ko ima najviše savjetnika u Vladi Federacije BiH?

Višemilionski iznos iz budžeta FBiH godišnje ide na uposlene u Vladi FBiH, među kojima su ministri, premijer, ali i njihovi savjetnici. U Vladi FBiH smo pitali koliko ministri imaju savjetnika, u kojim oblastima i kolike su im plaće. Dok su nam u jednom broju ministarstava odmah odgovorili, druga su nas izignorisala, već prema tradiciji.

Jelka Milićević nema savjetnika, ali ima devet pomoćnika

Krenut ćemo od premijera Federacije BiH Fadila Novalića, za kojeg su nam u Vladi FBiH kazali da ima šest savjetnika, od kojih su tri plaćena od Britanske ambasade. Riječ je o savjetnicima za ekonomiju, budžet, energetiku, borbu protiv korupcije, odnose s javnošću. Tu su Gordan Čahtarević za energetiku, Goran Miraščić za budžet i finasije, Nadir Jahić za statistiku i planiranje, Aida Soko… Savjetnika je bilo sedam, ali je Novalić ovih dana razriješio dužnosti Muhameda Gurbetu, savjetnika za finansije i odnose s međunarodnim institucijama, po saznanju da je osuđivan.

Rečeno nam je da su plaće savjetnika ministara oko 2.500 KM.

Pored savjetnika, u revizorskom izvještaju za prošlu godinu koji je sačinio Ured za reviziju federalnih institucija, stoji da je za pružanje konsultantskih usluga u Uredu premijera FBiH angažirano bilo pet osoba, koje su ukupno plaćene 63.400 KM.

U kabinetu dopremijerke FBiH Jelke Milićević i ministrice finansija nam je rečeno da Milićević nema savjetnika. Uvidom u uposleni kadar u Ministarstvu finansija FBiH vidjeli smo da Milićević ima devet pomoćnika, od pomoćnika ministra u kabinetu ministra, do pomoćnika za centralnu harmonizacijsku jedinicu.

U Ministarstvu rada i socijalne politike na čijem čelu se nalazi Vesko Drljača nam je rečeno da ministar ima tri savjetnika.

– Savjetnik ministra za pravna pitanja je Remzija Kadrić, Omer Čevra je savjetnik za ekonomska pitanja, a bio je nekada portparol SBB-a, dok je Nasir Beganović, također kadar SBB-a, bivši zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, savjetnik ministra Drljače za socijalnu politiku.

U Vladi FBiH su nam kazali da je jedan od savjetnika Drljače i Adis Arapović koji ga najčešće i savjetuje. Arapović je bio dugogodišnji program menadžer Centra civilnih inicijativa, i na toj poziciji je često kritizirao rad Vlade FBiH, naročito premijera Fadila Novalića. Prošle godine je napustio tu funkciju i na Općim izborima bio šef Izbornog štaba u Savezu za bolju budućnost.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić se nije udostojio odgovoriti na pitanja o savjetnicima, kao ni Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Ja sam imao tri savjetnika. Dva su otišla u penziju i bili su za saradnju sa boračkim udruženjima i za pravna pitanja. Sada imam jednog savjetnika Edisa Bajića koji je za pravna pitanja – rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Ministrica Dilberović ima tri savjetnika

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke su nam kazali da je ministrica Elvira Dilberović angažirala tri savjetnika.

– Angažirani su Sanela Kuko, savjetnica za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije, Goran Karanović, savjetnik za ekonomska i pravna pitanja, i Amir Kadribegović, savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Svi savjetnici apsolutno stručno, odgovorno i profesionalno obavljaju poslove iz oblasti za koje ih je ministrica imenovala. Radna mjesta savjetnika ministrice utvrđena su Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i svi ovi savjetnici u potpunosti ispunjavaju sve uvjete za vršenje poslova radnih mjesta na koja su imenovani – rekli su nam.

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na čijem čelu se nalazi Edita Đapo nam je rečeno da u ovom ministarstvu nema imenovanih na mjesto savjetnika ministra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79