Znate li ko je čovjek sa fotografije? Političar je u BiH i ima platu nekoliko hiljada maraka!

Josip Jerković, potpredsjednik je entiteta Republika Srpska, iz reda hrvatskog naroda. On je na Općim izborima 2018. bio zajednički kandidat HDZBIH, HSS, HKDU BIH,HSP-HNS i osvojio je 5.881 glas. Ovo mu je drugi mandat na mjestu entitetskog potpredsjednika.

Jerković, kako mu stoji u zvaničnoj biografiji rođen je u Bosanskom Brodu. Predsjednik je Regionalnog odbora HDZBiH za Posavinu.

Od 2000. godine do 2010. godine šef Ureda za izbjeglice u Vladi Posavskog kantona. Od 2010. godine do 2014. bio je predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske. Na općim izborima koji su održani 2014. godine izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

U javnosti ga nema tako da samo vrhuška HDZ-a može ga prepoznati, a čisto sumnjamo da glasači koji su ga izabrali na tu poziciju znaju kako on izgleda, a još manje šta (ne)radi.

Dobro upućeni u politička zbivanja u ovom bh. entitetu kažu da Jerković uvijek ima originalan odgovor: “ponašam se po Ustavi RS i nemam nikakve nadležnosti”.

Za plaću od nekoliko hiljada maraka, i već 11 godinu osigurano dobro “radno mjesto” u Banjoj Luci, Jerkoviću ne pada na pamet da se brine o položaju Hrvata u ovom entitetu, a kamoli da se putem medija eksponira u javnosti i bori za prava svojih sunarodnjaka. Ima on svoje mišljenje, ali se ne slaže s njim.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79