Znate li ko je prvi bosanski arhitekt i koje je njegovo djelo?

Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt? Na natpisu iz doba bana Kulina, koji je nađen 1964. godine u selu Podbrežje kod Zenice, spominje se Draže Ohmučanin, graditelj koji je podigao Crkvu sv. Jurja. Objavili su to iz Asocijacije arhitekata u BiH.

“Prema historičarima Šefiku Bešlagiću i Dubravku Lovrenoviću, ovaj kratki natpis dokaz je da su u periodu od 1180. do 1204. godine postojali domaći arhitekti”, naveli su iz Asocijacije na svom Facebook profilu.

Inače, pokretno dobro – Ploča velikog sudije Gradeše, vlasništvo Muzeja grada Zenice, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Prema podacima komisije, u junu 1964. godine Grgo Prkić, radnik Željezare u Zenici, obrađujući zemlju u Podbrežju, selu oko tri kilometra sjeverozapadno od Zenice, pronašao je na dubini od oko jedan metar kamen s natpisom. Uz kamen je otkopao i nekoliko ljudskih kostiju, kamen sa žljebom i poveću ploču, što je sve ostavio u zemlji.

“Analizom je ustanovljeno da se radi o gornjoj polovini lijevog dovratka crkve mauzoleja sudije Gradeše i njegove žene, te da potječe s kraja 12. stoljeća. Gradeša je bio veliki sudija za vrijeme vladavine bana Kulina. To je novi podatak o ustrojstvu sudske vlasti u spomenutom periodu. Odmah po nalazu spomenik je prenesen u Muzej grada Zenice, navodi se u odluci o proglašenju nacionalnim spomenikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79