Zoran Galić može biti izručen BiH: Hoće li Plenkovićeva vlada postupiti po Ugovoru?

Zoran Galić može biti izručen BiH: Hoće li Plenkovićeva vlada postupiti po Ugovoru?


Ako Hrvatska poštuje Ugovor o izručenju potpisan s Bosnom i Hercegovinom 2012. godine, a ratificiran 2013. godine, odbjegli zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić mogao bi biti izručen bh. pravosuđu.

Prema ovom ugovoru, dvojno državljanstvo nije prepreka za izručenje, izvještava portal Istraga.

Član 7 Ugovora jasno navodi: “Izručenje vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom.” U stavu 1 člana 7 piše da izručenje vrijedi za djela za koja je predviđena kazna zatvora od četiri godine ili teža.

Zoran Galić je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi prema članu 217 Krivičnog zakona BiH, koji propisuje kaznu zatvora od jedne do deset godina. Slična odredba postoji i u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, gdje je za isto djelo predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Ugovor između BiH i Hrvatske stupio je na snagu 2013. godine, a djela za koja je Galić osumnjičen počinjena su tokom 2021. i 2022. godine, što znači da su ispunjeni svi uslovi za izručenje prema ovom sporazumu.

Situacija Zorana Galića se razlikuje od slučajeva Zdravka Mamića i Ante Jelavića jer su djela za koja su oni osuđeni počinjena prije stupanja na snagu Ugovora o izručenju. Stoga, odredbe ovog Ugovora nisu mogle biti primijenjene u njihovim slučajevima.

Slučaj Zorana Galića, međutim, ispunjava sve uvjete za izručenje. Sada je na hrvatskom i bh. pravosuđu, te na Vladi Republike Hrvatske pod vodstvom Andreja Plenkovića, da odluče hoće li postupiti po Ugovoru i izručiti Galića BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija