Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e, prima platu dok se skriva u Hrvatskoj

Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e, prima platu dok se skriva u Hrvatskoj


Iako je u bjekstvu, prima mjesečno platu od nekoliko hiljada maraka

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od 9. jula nalazi se u bijegu. Uprkos tome, i dalje je službeno na bolovanju i prima platu. Iako je raspisana operativna potraga unutar Bosne i Hercegovine, Galić se navodno skriva u Hrvatskoj, gdje ga vlasti ne traže zbog neaktivnosti bh. tužilaštva.

Prema dostupnim informacijama, Galić je otvorio bolovanje neposredno prije bijega, navodno zbog saznanja o nadolazećoj policijskoj akciji. Zbog ove situacije, on će primati platu i za mjesec juli, a taj trend bi mogao potrajati sve do izbora novog direktora i zamjenika SIPA-e na jesen.

Galić, koji posjeduje državljanstvo Hrvatske, koristi ovu situaciju i planira dostaviti medicinsku dokumentaciju kojom će opravdati svoj boravak na liječenju u Zagrebu. Zbog hrvatskog državljanstva, male su šanse da bude izručen Bosni i Hercegovini, gdje se suočava s optužbama za organizovani kriminal, uključujući saradnju sa švercerima duhana i prihvatanje mita u obliku automobila.

Prema navodima, Galić je iskoristio povjerljive informacije iz rukovodstva SIPA-e o nadolazećem hapšenju i prešao granicu BiH u Hrvatsku.

Ovaj slučaj nije izazvao značajnije reakcije među vladajućim strukturama, uprkos ozbiljnosti optužbi protiv visokog funkcionera SIPA-e. Nedostatak reakcija političkih lidera, koji obično ne propuštaju priliku da komentiraju slične situacije, može se povezati s činjenicom da je Galić dugogodišnji funkcioner kojeg na visoke pozicije postavlja HDZ.

Na nedavnoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH, održanoj 22. jula u Splitu, bijeg Zorana Galića nije se našao na dnevnom redu, što dodatno potiče spekulacije o političkoj zaštiti koju uživa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija