Zoran heroj: Po deseti put spasio život

Zoran Mrmi Mijić ne prestaje da šokira javnost svojim djelima. Ovaj humanitarac, sportski radnik, golman, juče je po deseti put spasio život, otrgnuvši jednu mladost iz čeljusti smrti.

Naime, u Kozarskoj Dubici igrana je utakmica omladinske lige između Borca i Ljubića, kada je u 15. minutu kao pokošen pao 17-godišnji prvotimac domaće ekipe Ajdin Spahić.

Luda sreća jeste što je na utakmici bio Mijić, koji je utrčao na teren, i odmah mu pokušao izvući jezik, da ne dode do gušenja, i iz drugog puta je uspio. Spahić je nakon pružene prve pomoći na samom terenu prebačen u dubički Dom Zdravija, zatim u Bolnicu u Bosansku Gradišku, a potom i u UKC RS-a u Banjoj Luci.

“Iz drugog puta sam uspio izvući jezik. Ajdin je krkljao, sva ruka mi je od ujeda, morao sam i ja u Hitnu na previjanje, ali najvažnije da smo pomogli dječaku”, istakao je heroj Mijić, piše pravdabl.com.

Otac dječaka Jasmin, izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pružnja pomoći Ajdinu.

“Velika zahvalnost Zoranu, ali i svima koji su pomogli. Ajdin se osjeća stabilno, ali iz predostrožnosti prebačen je u UKC RS-a. Najvažnije, da je sve dobro”, naglasio je Jasmin Spahić.

Tužna priča sa fudbalskog terena, na svu sreću sa srećnim krajem.

“Vidite šta me snašlo. Deveti put nekome spašavam život”, iskreno počinje razgovor za Radiosarajevo.ba popularni Mrmi i nastavlja:

“Ovaj deveti put bio je u nedjelju. Krenuo sam na trčanje i prolazio sam kraj luna parka. Tada sam vidio u jednom trenutku da je neka graja i da je jedno dijete otkopčalo pojas i nogom već počelo ispadati prema šinama. Potrčao sam sa nekih desetak metara udaljenosti i u posljednji trenutak sam ga uhvatio i spasio da ne ode pod šine. Roditelji su naravno bili presretni, kao i ljudi koji su bili tu. Čestitali su mi i rekli da gdje god se pojavim neka je nevolja, ali da su ponosni što me imaju, jer sam devet puta spriječio neku tragediju”, kaže Mijić.

Roditelji su bili jako zahvalni, ali i u velikom šoku.

“Ja sam bio pod velikim stresom i tri dana sam zbog povišenog pritiska išao u hitnu, a kamo li roditelji. Bili su jako zahvalni i naravno bili su pod velikim šokom”, ističe Mijić.

Nagrade i zahvalnice Mijić je dobio u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a ponosno ističe da je nagrađivan od predstavnika tri najveće vjerske konfesije u Bosni i Hercegovini.

“Do sada sam dobio 50 odlikovanja, dva ordena, medalju zasluge za narod, nagrada Nezavisnih, ponos BiH u Mostaru i još mnogo nagrada iz ministarstava iz oba entiteta. BiH ću predstavljati u Dublinu 21. decembra na smotri najvećih humanista. Ja sam eto među tim ljudima i bit će mi čast da predstavljam Bosnu i Hercegovinu”, kaže Mijić.

Novce koje je dobio kao nagradu kaže da je donirao i bošnjačkim i srpskim porodicama, za njega imena ne znače ništa.

“Ma za mene je čovjek – čovjek. Nebitna je i vjera i nacija. Gdje god mogu pomoći – ja ću pomoći”, iskren je Mijić.

Kaže kako je u kontaktu s ljudima kojima je spasio život, fudbaler Rudara iz Prijedora obilježava i njegov rođendan.

“U kontaktu sam mogu reći sa svima. Ranije sam se čuo sa djevojkom koju sam spasio u Tomislavgradu. Mali fudbaler Rudara iz Prijedora slavi moj rođendan osmog marta. Ove dvije mlade djevojke iz Njemačke kada god dođu jave mi se”, ističe Mijić.

Mijić i pored svog herojstva ne može pronaći posao i kaže kako je u izuzetno teškoj situaciji.

“U jako sam teškoj situaciji, nezaposlen sam i niko ne može vjerovati da pored toliko odlikovanja nemam posla. Svako živ se čudi, a zbog čega je to tako ja ne znam. Malo sam ogorčen i na državu. Sada ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a niko neće da mi pomogne. Načelnika Općine zvali su mnogobrojni ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH, ugledni ljudi, ali sve je ostalo samo na obećanju”, ističe Mijić.

I pored toga što nema posla ovaj veliki čovjek je sve svoje novčane nagrade podijelio onima kojima je novac više potreban. Oko 4.000 KM otišlo je fudbalskim klubovima na području općina Kozarska Dubica i Kostajnica, dok je još 2.500 KM u hrani i odjeći donirao porodicama koje su u teškom stanju.

“Ja mislim da mogu biti primjer svima drugima kako se ponašati. Treba pomoći svima, bez obzira na vjeru i naciju. Od svih nagrada koje sam dobio ja sam pomogao ljudima. Da sam zaposlen vjerujem da moja humanost ne bi imala granice. Pozivam da ko god može kome pomoći neka pomogne. Jer ova vremena su jako teška”, kaže Mijić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79