Zoran Zaev drugi put pokušava da se riješi pozicije premijera: Ponovo podnio ostavku

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas je predsjedniku parlamenta podnio ostavku.

Zaev je ostavku najavio nakon što je njegova stranka SDSM postigla loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora, ali ju je kasnije povukao. On je sada u pisanoj ostavci naveo da svoju odluku neće usmeno objašnjavati.

U obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi imali nacionalnu i političku težinu.

“U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju vjerujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom zemljom da lično nastavim da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM-a to moći da postigne na bolji način”, naveo je Zaev.

Dodao je da ostavkom želi da preuzme odgovornost i da primjer za donošenje dobrih odluka kada je to potrebno, kako bi dao još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svjesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79