Zovko upozorava: Pokušaji prisvajanja Starog mosta bit će prijavljeni UNESCO-u

Zastupnica u Evropskom parlamentu i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine, Željana Zovko, iznijela je svoje mišljenje o slučaju plakata koji je izazvao rasprave na društvenim mrežama, ističući da je riječ o “velikoj harangi i nemoralnim napadima na skupinu studenata ovog sveučilišta”.

Plakat koji je izazvao burne reakcije, promovirajući ljetnu školu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prikazivao je Stari most, ali je na njemu intervenirano tako da su munare džamija iza mosta pretvorene u nešto što nije odgovaralo njihovom stvarnom izgledu.

Zovko je istaknula da je Stari most simbol tri naroda, tri vjere i tri kulture, te simbol pomirenja, te da je svaki pokušaj prisvajanja Starog mosta kao simbola samo jednog naroda ili vjere strogo osuđen i prijavljen UNESCO-u.

Naglasila je da je univerzalna vrijednost Starog mosta upravo u njegovoj multietničnosti, multikulturalnosti i slojevitosti povijesti.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je u svom saopćenju odgovorio na kontroverze, tvrdeći da je riječ o benignom prikazu generiranom umjetnom inteligencijom. Uprkos tome, fakultet je na kraju odustao od organizacije ljetne škole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79