Zrak je na koljenima: Nekadašnjem gigantu više niko ne može pomoći

Zrak, nekadašnji gigant namjenske industrije je na koljenima. Čini se da više niko ne može spasiti ovo preduzeće. Iako radnici nekoliko godina upozoravaju na gubitke, menadžment koji ne osigurava tržište, Nadzorni odbor kojem radnici nisu bitni, njihov glas se ne čuje. Od večeras su radnici u štrajku.

– 2018. dugovanja Zraka prema radnicima i bivšim radnicima, s kamatama, iznosila su više od 10 miliona maraka. Dug je od tada do danas samo rastao, a mi gubili tržište. Iako smo svaki dan na poslu, plaću nismo dobili dva mjeseca. Kriminal oko fabrike i u samoj fabrici je nevjerovatan i zbog toga tražimo smjenu direktora, ali i nadzornog odbora kompanije”, poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Zraka Emir Kominlija piše Crna-Hronika.

Radnici napominju da je neophodno ispitati kupovinu mašina po višestruko višim cijenama od tržišnih, ali i prodaju zemljišta nad kojim se nalazi hipoteka radnika Zraka. Upitno je i iznajmljivanje prostora po veoma niskim cijenama.

Radnici firme “Zrak i Pretisa” stupili u proteste, najavili i štrajk glađu

– Nevjerovatno je i da Zrak redovno angažuje pripravnike preko Zavoda za zapošljavanje iako ima tolika dugovanja. A evo dva mjeseca ni pripravnicima se ne isplaćuje plaća, naglašavaju radnici koji čekaju da im se neko iz uprave obrati tokom noći

U srijedu će se radnicima Zraka u protestu pridružiti i bivši radnici kojima nisu isplaćene dobijene tužbe, ali i penzioneri prema kojima Zrak godinama nije isplatio dugovanja piše Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79