Zubotehničar ukrao doktorici vozilo pa tražio otkup

Mirza Brulić i Semir Zornić sve priznali u policiji, a nakon ispitivanja u Tužilaštvu, pušteni su da se brane sa slobode. Vlasnici, kod koje je Brulić bio zaposlen u stomatološkoj ordinaciji, prijetili da će zapaliti vozilo ako im ne isplati 2.000 KM

Mirza Brulić (28) i Semir Zornić (24) uhapšeni su prekjučer zbog krađe Peugeota 307 10. decembra u sarajevskom naselju Stup. Vozilo je vlasništvo S. N., kojoj su pokušali iznuditi novac na ime otkupa. Automobil je pronađen u ulici Nedima Filipovića i vraćen vlasnici, a kako saznajemo, obojica uhapšenih sve su u policiji priznala.

Našao ključ

Plan da od vlasnice stomatološke ordinacije na Stupu uzmu novac za povrat vozila osujetili su inspektori Odjeljenja za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Brulić i Zornić jučer su, nakon ispitivanja u policiji, predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.Nakon što su dali izjavu, obojica su puštena da se brane sa slobode.

– Bio sam s obojicom u policiji i oni su maksimalno sarađivali – kazao nam je advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa uhapšene.

Prema onome što su izjavili u policiji, ideja da od S. N. ukradu vozilo potekla je, najvjerovatnije, od Mirze Brulića, zubotehničara koji je 2015. godine bio zaposlen u njenoj privatnoj ordinaciji. Brulić se 2016. godine domogao rezervnog ključa Peugeota, u kojem ga je pronašao kod rezervnog vozila. Nakon što je zbog male plaće dao otkaz, Brulić je zadržao ključ

Mehmedbašić: Maksimalna saradnja

Mehmedbašić: Maksimalna saradnja

Istražiteljima je ispričao da je 10. decembra, znajući da ima ključ Peugeota, predložio Semiru Zorniću da ukradu vozilo, na šta je on pristao. Automobil su nakon krađe odvezli na parking u ulici Nedima Filipovića u sarajevsko naselje Dolac-Malta. Zornić je vozio ukradeni automobil, a Brulić ga je pratio svojim vozilom.

Više poziva

Brulić je, prema dogovoru, na Otoci kupio mobilni telefon, a na trafici kod kružnog toka kupili su SIM broj s kojeg su zvali vlasnicu.

– Pozvao sam S. N. na njen mobilni telefon i rekao: “Vozilo ti je ukradeno i, ako misliš da ga vratiš, donesi 2.000 KM ili ćemo ga zapaliti.” Ona je rekla da ga zapalim i ja sam prekinuo vezu. Nakon nekog vremena, opet sam je pozvao i tražio joj da navac donese na benzinsku pumpu “Gazprom” na Stupu. Ona je rekla da nema para, da je u kreditu i da mi može dati 500 KM. Rekao sam joj: “Nije ti ovo pijaca, zvat ću te sutra” – izjavio je Brulić.

Pozivi vlasnici nastavili su se sve dok se nije umiješala policija, koja je raskrinkala dvojac.

Odveo inspektore na parking

Brulić je na kraju bio toliko kooperativan da je policijske inspektore odveo na parking u ulici Nedima Filipovića, gdje je pronađen ukradeni Peugeot. Ključ od vozila bio je sve vrijeme kod osumnjičenog Zornića.

Pred tužioca doveden i Zornić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79