Zukan Helez (SDP) osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja na sudu

Državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je na šest mjeseci zatvora za krivično djelo “Davanje lažnog iskaza”.

Prije šest dana u Općinskom sudu u Bugojnu okončan je glavni pretres i izrečena je presuda Zukanu Helezu i Halilu Ugarku.

“Sud je na temelju optuženog Helez Zukana osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a optuženom Ugarak Halilu izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo”, rečeno je iz bugojanskog suda.

Kako Klix nezvanično saznaje prije nekoliko godina dogodio se incident nakon čega je Helez svjedočio na sudu da je u vrijeme incidenta bio sa svojim rođakom na potpuno drugom mjestu. Istragom je utvrđeno da je Helezov rođak ipak bio na mjestu incidenta što je dokazano snimkom sa nadzorne kamere.

Treba istaći da presuda nije pravosnažna i da okrivljeni imaju pravo žalbe.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu.

Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani.

U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja i prema, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekat u vlasništvu Benjamina Hajdarevića te ga šakom udario u sljepoočnicu te su njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79