Zukiću i Sarajliću još se sudi: Hoće li se Šefik Džaferović pojaviti kao svjedok?

Na Općinskom sudu u Sarajevu u ponedjeljak se nastavlja suđenje u predmetu “Bosna” u kojem se sudi Amiru Zukiću, bivšem generalnom sekretaru SDA, Asimu Sarajliću, nekadašnjem potpredsjedniku SDA i bivšem predsjedniku Kadrovske komisije, te Safetu Bibiću, Senadu i Nedžadu Traki, Ramizu Karavdiću, Esedu Džananoviću.

Oni su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a u vezi zapošljavanja u javna preduzeća. Suđenje je počelo u maju 2017. godine.

U ponedjeljak bi se kao svjedoci trebali pojaviti članovi kadrovskih komisija SDA sa nekoliko nivoa. Na nivou SDA u to vrijeme osim Sarajlića u Kadrovskoj komisiji bili su Adil Osmanović, Senija Bubić, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Šefkija Okerić.

Za ponedjeljak je pozvano četvoro svjedoka.

Senka Nožica, advokatica Amira Zukića na prošlom ročištu 13. septembra kazala je da članove Kadrovske komisije zovu zbog provjere da li je naš branjenik bilo kada uticao u kadrovskoj komisiji na izbor čelnih pozicija koje je SDA predlagala.

“Stranka je uvijek imala svoje prijedloge i mi želimo da vidimo da li je on u konkretnom slučaju imao uticaja na izbor direktora Javnog preduzeća (JP) ‘Elektroprivreda BiH’, što mu se stavlja na teret. Zato zovemo članove opštinskih, kantonalnih i članove komisija predsjedništva stranke da se očituju”, rekla je Nožica.

Dokazi koji se odnose na praćenje članova porodice, supruge i djece Amira Zukića u vrijeme dok je on bio u pritvoru, prihvaćeni su.

“Ja sam te dokaze poslao SIPA-i, OSA-i, MUP-u KS-a i FUP-u. Radi se o fotografijama ljudi koje je uslikalo njegovo dijete dok su ih pratili po buticima. Budući da identitet tih osoba nije identifikovan, mislim da se radi o paralelnom policijsko-obavještajnom sistemu”, rekao je Žilić..

  Najavljeni protesti u Sarajevu: "Zašto samo Kanton Sarajevo zatvarate"?

Nina Karačić, advokatica bivšeg izvršnog direktora “Elektroprivrede BiH” Eseda Džananovića, koji je optužen za nelegalno zapošljavanje osoba u javnim preduzećima, dostavila je email korespondenciju svog klijenta sa svjedocima.

“Navodi se kako je Džananović postupao po nalogu Amira Zukića, kako bi poboljšao svoju poziciju u SDA. Kroz dokumente koje ja prilažem, pokazat ćemo da se takve procedure u komunikaciji koriste i danas, te ćemo na taj način osporiti navode iz optužnice”, objasnila je Karačić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79