Žuljević: Treba spriječiti SDA i HDZ da ugase Finansijsku policiju, to rade zbog Sokola i Aluminija

SDA i HDZ su 2018. godine dogovorili da ugase Finansijsku policiju, i to rade izmjenama zakona o računovodstvu koji je prošao na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i sada dolazi na Dom naroda, smatra Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda FBiH.

“Ukoliko se usvoje takve izmjene, tužilaštvo više neće imati alat za finansijske istrage koje sad vrši nalozima preko Finansijske policije u skladu s postojećim zakonom. Očigledno je da se radi o političkoj osveti za Soko, Aluminij, Operatora i sve druge istrage koje su rađene”, kaže za Klix.ba Žuljević.

Žuljević u obrazloženju kaže kako su navednim članovima Prijedloga zakona date isključive ovlasti Poreznoj upravi FBiH za vršenje nadzora nad odredbama zakona, iako drugim članovima prijedloga propisuje da nadzor vrše i druge institucije ukoliko su im posebnim propisom date ovlasti. Navedeno znači da su članovi 50. i 51. prijedloga u koliziji.

“Radi se o vrlo zahtjevnim i brojnim aktivnostima koje Porezna uprava Federacije BiH, iako je i po trenutno važećem Zakonu o računovodstvu i reviziji bila ovlaštena za njihovo preduzimanje, iste nije provodila, odnosno nije implementirala u praksi. Naime, Porezna uprava Federacije BiH je vršila samo nadzor nad uspostavljanjem sistema računovodstva i knjigovodstva, uz neke izuzetke, dok je nadzor i kontrolu nad ostalim odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji vršila Finansijska policija Federacije BiH”, navodi se u obrazloženju amandmana.

Kaže se i kako važeći Zakon o računovodstvu i reviziji propisuje nadležnost i drugih institucija te je na osnovu toga i Finansijska policija Federacije BiH kompletan rad i kontrole izvršene pod nadzorom nadležnih tužilaštava, zahtjeva Vlade FBiH i drugih organa uprave u FBiH, vršila na temelju odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o finansijskom poslovanju.

“Kao primjer navodimo kontrole pravnih osoba Aluminij d.d. Mostar, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Mostar, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Javna ustanova za zaštitu djece i omladine Pazarić i drugih, koje su obavljene na zahtjev nadležnih Tužilaštava, gdje se kontrolisalo kompletno finansijsko poslovanje kontrolom primjene odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o finansijskom poslovanju”, smatra Žuljević za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79