Župnik podigao ogradu, porodicu Đaković “zatvorio”: Živimo usred groblja, hitna ne može do nas

Do nas ne mogu ni hitna ni vatrogasci. Zatvoreni smo, kaže Karmela Đaković, dok župnik Anto Dominković tvrdi da je obezbijedio pristupni put komšijama

“Nakon 40 godina življenja u porodičnoj kući, u Ulici Ivana Gundulića 44 u zeničkom naselju Crkvice, doživjeli smo da naš župnik podigne ogradu oko groblja koje je proširio, iako nema dozvolu za to, i u potpunosti nas zatvori. Do nas ne može doći vozilo hitne pomoći, vatrogasno ili policijsko. Mama Kata je bila teško bolesna, imala je obostranu upalu pluća, a nije nam mogla hitna doći. Bez obzira na sudsko rješenje od 1989. godine, to je učinio naš župnik, vlč. Anto Dominković, koji smatra da je iznad svih zakona”, kaže nam Karmela Đaković.

Iznenađenje na Uskrs

Pomenutim rješenjem porodica Đaković ima pristup parceli i kući preko pješačke staze, a ima pravo i služnosti puta, dva puta godišnje, za prevoz drva, uglja i sijena, preko parcele koja je kasnije promijenila nekoliko vlasnika, a koju je velečasni Dominković prije tri godine kupio za Župu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Crkvica, za potrebe proširenja starog rimokatoličkog groblja za koje se vjeruje da potiče iz 15. stoljeća i da je najstarije groblje u Zenici.
Na groblju nije bilo sahrana duže od tri decenije. Rješenjem od 8. januara 2021. godine koje je potpisala Ševketa Ganibegović, građevinski inspektor iz Odjeljenja građevinske i vodne inspekcije Grada Zenice, naređuje se Župi da obustavi ukop umrlih na ovoj parceli.

Župnik je donio statut da se onaj ko vrijeđa Crkvu i njega kao župnika neće moći sahraniti na katoličko groblje. To se odnosi na moju majku i mene, ističe Karmela

– Župnik smatra da je sve njegovo i da može da radi šta hoće. Kapija je bila otvorena od 1. 10. do 1. 3. da bismo mi preko parcele od susjeda mogli provući šta nam treba. Na uskrsni ponedjeljak, drugi dan Uskrsa, radnici su izašli na teren. Mama je doživjela šok, tad se razboljela, dobila upalu pluća. Do zadnjeg momenta smo se nadali da će ostaviti prolaz. Župnik je jeftino kupio susjednu parcelu od vlasnika Nusreta Isanovića, zbog činjenice da treba za pravo služnosti nama. Kupio je da proširi groblje, a unaprijed je prodao grobne parcele. Cijena jedne parcele je 500 KM. To je biznis. Ljudima govori da nam je kupio put od svojih para i da je sve riješio, ističe Đaković i dodaje kako nema ništa protiv groblja, da su svjesno prije četiri decenije kupile kuću pored groblja, a ne u samom groblju.
Župnik Dominković tvrdi da je lično finansirao kupovinu susjedne kuće i puta za Župu kako bi se porodici Đaković obezbijedio pristup kući.
– Kupio sam posebno put širine tri metra, da ga Kata i Karmela Đaković mogu koristiti, da im se može prići. Izveo sam taj put na glavni put koji je ucrtan. One su imale pravo služnosti preko parcele koja je u vlasništvu Župe, koja je tačno na sredini groblja. Da je ostavljen taj put, remetio bi sve. Dopustite vi kroz pola svog dvorišta da neko prolazi. Stvari se mijenjaju. Do prije pet godina nismo imali autoput, sad ga imamo. Niko im nikada nije prigovorio zato što su prolazile tuda. Sad smo im kupili put. Zašto ga ne koriste? I to ne dva puta godišnje da mogu ići, nego kad god hoće, cijelu godinu. Ne samo da nisu ugrožene nego su nagrađene, poručuje Dominković.


Prečicom do kuće/Muhamed Tunović

Na tvrdnju da vjernica Kata zbog njega više ne dolazi u crkvu, vlč. Dominković odgovara da nikoga ne može prisiliti da dolazi niti da je “ikad itko joj zabranio nešto, pogotovo ne s moje strane”.
– Za mene su svi vjernici jednaki. I one su dio moje župe. Priznajem ih kao iskrene i prave vjernike. Tako ih vidim. To što one imaju možda drugačije mišljenje o meni, ne mijenja ništa. Imaju izbor hoće li doći u crkvu, ovu ili neku drugu, priča Dominković.
Napominje da ništa nije radio na svoju ruku, da je po uputama inspekcije postavio ogradu oko groblja. To nam je potvrđeno i iz sjedišta zeničke inspekcije. Kažu da je Dominković ispoštovao sva rješenja, da “nije prošireno groblje, da se ne ukopavaju umrli, a da je ogradu postavio po uputama inspektorice Ganibegović, koja je to nadgledala”. Dominković dodaje da je podnio zahtjev za proširenje groblja i dozvolu za ukopavanje mrtvih.

Idemo na sud

Kata i Karmela Đaković obraćale su se i usmeno i pisanim putem i Vrhbosanskoj nadbiskupiji i kardinalu Vinku Puljiću.

– Nisu ništa uradili. Oni podržavaju sve to. Rekli su nam da rješavamo sudski svoje probleme, što ćemo i učiniti, zaključuje Karmela piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79