”Žute trake, osmrtnice i uplakana lica – slike teško bolesnog društva”

Žute trake, osmrtnice, uplakana lica slika su društva koje je teško bolesno. Radi se o teškoj socijalnoj patologiji kaže psihijatar i forenzički vještak Omer Ćemalović. Nekada je lako prepoznati simptome, no ne uvijek.

Mi moramo zanti da svaka osoba ima jedan dio- mračni dio koji nedovoljno poznaje.  I profesionalcu je jako teško prepoznati ko će biti taj koji će tako reagovati. Svi oni koji imaju snižen ili zbrisan prag tolerancije na frustracije, ljudi koji su ispoljavali jedno devijantno ponašanje i sklonost ka neproporcionalno brutalnom reagovanju svi oni su potencijalni, oni koji mogu biti u takvoj jednoj situaciji egzikutori”, kazao je za N1 Omer Ćemalović, psihijatar.

Maloljetnik oduzeo sebi život na Alipašinom polju u Sarajevu, brutalna i misteriozna likvidacija Lane Bijedić u Čapljini, porodična tragedija u Tuzli. Žena likvidirala biznismena u Mostaru. Najveći broj slučaja na broj stanovnika zabilježen je u KS.

U ovoj 2019. godini imamo evidentiranih sa jučerašnjim deset likvidacija u pet slučajeva su žrtve muškarci, a u pet žene.

”Nažalost sve ono što se u Sarajevu događa vremenom počinje da se prenosi u manje sredine, od otimanja mobitela, pljačkanja kladionica. Ide odozgo ka dole, širi se ta jedna socijalna bolest’, dodao je Ćemalović.

Ključno je pitanje da li se nešto od ovoga moglo spriječiti? Stručnjaci poručuju, odgovornost je na institucijama, ali i na svakom pojedincu. Svako ko primjeti devijantno ponašanje dužan ga je i prijaviti.

”To nije lična stvar, to nije privatna stvar. Svako ima pravo na život. To je ugrožavanje osnovnih ljudskih prava. S druge strane, ako nam to nije dovoljno moramo znati da smo mi svi krivično odgovorni ukoliko znamo, a ne prijavimo”, naglasila je Mirjana Gavrić, psihotarapeut.

Slične pojave mogu se očekivati i u budućnosti kažu stručnjaci. No moguće ih je spriječiti, a na tome bi već danas kažu trebale, prije svega, početi raditi institucije sistema, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79