Zvanični podaci šokirali i institucije: Ekonomija BiH rasla za vrijeme korone?

Prema prvim preliminarnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS) procjenjuje se da je Bosna i Hercegovina u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine, piše PRESS.

“Ostvareni rast djeluje prilično iznenađujuće ako se uzme u obzir trend usporavanja ekonomske aktivnosti iz prošle godine, kao i izbijanje globalne pandemije virusa COVID-19 koje je zvanično proglašen tokom marta 2020. godine”, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Informaciji o makroekonomskim pokazateljima za januar – maj 2020. godine.

Osim toga, većina kratkoročnih indikatora kao što su industrijska proizvodnja, vanjskotrgovinska robna razmjena, građevinska i kreditna aktivnost, kao i podaci iz javnih finansija ukazivali su na slabljenje ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2020. godine.

“Unatoč tome podaci BHAS-a ukazuju da je stopa rasta ekonomske aktivnosti bila nešto viša u odnosu na isti period prethodne godine. Tako je ekonomski rast prema podacima BHAS ostvaren isključivo zahvaljujući rastu domaće tražnje odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isti period prethodne godine”, piše u Informaciji.

S druge strane, drastično slabljenje privredne aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima usljed izbijanja globalne pandemije virusa COVID-19 doveo je do pada vanjskotrgovinske robne razmjene sa svijetom.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić rekao je za PRESS kako su mu kontradiktorni podaci BHAS-a.

Faruk Hadžić

“U prvom kvartalu su naveli da je BDP rastao dva posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine i 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno četvrti kvartal 2019. godine”, kazao je Hadžić.

Kada se podijele vrijednosti na osnovu kojih su računali (domaćinstva, država, bruto investicije, izvoz roba i usluga, uvoz roba i usluga i u konačnici bruto domaći proizvod), odnosno prvi kvartal 2019. godine i prvi kvartal 2020. godine dobit će se rast od dva posto.

“Međutim, ako podijelite prvi kvartal 2020. godine s prethodnim kvartalom, tj. četvrtim kvartalom 2019. godine onda ćete dobiti pad od preko 2 posto. S obzirom na to da smo imali ‘rast’ mi nećemo moći reći da smo po definiciji u recesiji, jer trebamo imati dva uzastopna kvartala pad. Ponavljam, pad se odnosi na dva uzastopna kvartala. Dakle, ne kvartal jedne godine u odnosu na kvartal druge godine”, rekao je Hadžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79