ZVANIČNO: Gasi se NK Iskra iz Bugojna

Sutra 27.03.2021. počinje drugi dio sezone Druge lige FBiH Zapad 1 u kojem se takmiči bugojanski brend NK Iskra Bugojno.

Nažalost, ovaj put iz uprave NK Iskra su glasni i jasni “ne želimo privatnim novcem više finansirati Iskru jer je Općina dužna finansirati Iskru prema grantovima koji su usvojeni”.

Glavni krivac za gašenje seniorskog tima je prvi čovjek Bugojna Hasan Ajkunić koji se oglušuje na zahtjeve uprave NK Iskra da ispoštuje grantove i prebaci novac sa općinskog budžeta NK Iskri koji je sljeduje. Tranše i grantove isplaćuje upravo Ajkunić kao prvi čovjek Općine i niko nije nadležan osim njega da potpiše odluku o isplaćivanju sredstava sa budžeta Općine.

Kontaktirali smo još uvijek aktuelnog predsjednika NK Iskra Ivoš Davora koji nije krio razočarenje i ljutnju na Općinu i njene strukture jer ne poštuju grantove koji se ne uplaćuju Iskri za normalno funkcionisanje.

“Zbog neisplaćenih obaveza i grantova od prošle godine uprava NK Iskra odlučila da će pustiti Iskru da ispadne iz lige, ja kao generalni sponzor nisam spreman finansirati seniorski tim iz razloga što općina ne poštuje svoje grantove. Od Općine nismo dobili nijednu marku iz tog razloga smo prestali sa finansiranjem seniorskog tima. Mi kao generalni sponzor nismo zbog svoje odgovornosti prema djeci, koji su članovi NK Iskra, nismo prekinuli finansiranje omladinske lige te smo spremni to isfinansirati do kraja sezone a onda ću ja kao generalni sponzor donijeti odluku o tome hoću li finansirati dalje omladinsku ligu iako sam za izgradnju stadiona uložio ogroman novac. U slučaju da u skorijem roku ne dođe do dogovora između Općine i mene, bit ću prisiljen da pravno i ispred Iskre i ispred sebe tražim rješenja na sudu. Kao čovjek, svoju odgovornost prema djeci nisam htio dovesti u pitanje, finansirat ću ligu do kraja jer nema dogovora sa Općinom“, izjavio je za portal Bugojno Danas, predsjednik NK Iskra Davor Ivoš.

Seniori NK Iskra će ispasti u najniži rang, kantonalnu ligu, ukoliko se ne pojave na terenu 2 naredne utakmice.
Sutra 27.03.2021. su Bugojanci trebali igrati utakmicu u Vitezu protiv ekipe FK Vitez, što se neće desiti jer nije izvršena prozivka i momci nisu održali nijedan trening. A nakon sutrašnjeg kola, ukoliko se nogometaši Iskre ne pojave na utakmici na Jakliću 03.04.2021. u 16 sati protiv ekipe NK Vlašić, i zvanično će značiti da seniorski tim NK Iskra više ne postoji i da bugojanski brend ispada u najniži rang takmičenja a to je Kantonalna liga.
Stanje na tabeli trenutno nije baš dobro te se Iskra nalazi na nezavidnom sedmom mjestu od ukupno 9 mjesta.

Da li postoji mogućnost da se izbjegne propast Iskre, naravno da postoji. Adresa je načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić koji može spasiti Iskru od ispadanja tako što će prebaciti novčane tranše koje Iskru sljeduju prije 03.04.2021 piše Bugojno-danas

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79