Zvanično: Gorica i Igor Dodik nisu na “crnoj listi” SAD-a

Američki predsjednik Joe Biden odlukom koju je potpisao jučer proširio je opseg sankcija za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona. U odluci se između ostalog navodi da će na listi sankcija biti i oni koji ometaju provođenje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

Ko je sve iz BiH na crnoj listi Amerike?

“Crna lista” kolokvijalni je naziv za listu sankcionisanih stranaca (Specially Designated Nationals – SDN) Ureda za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a.

Uvrštavanje na ovu listu sprovodi se kroz jedan od programa sankcija. Naziv programa za osobe s prostora Zapadnog Balkana (bivše SFRJ i Republike Albanije) je “BALKANS – Western Balkans Stabilization Regulations” i definisan je Izvršnom odredbom predsjednika SAD-a iz 2001, te modifikovan odredbama iz 2003. i 2021. godine.

Tvrdnje o sankcijama Igoru i Gorici Dodik objavljene su nakon Izvršne odredbe iz juna 2021. godine, kojom su prošireni kriteriji za dodavanja na listu osoba sa Zapadnog Balkana. Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu su za RSE objasnili na koji način su Odredbom prošireni kriteriji.

Od 2017. godine, na ovoj listi nalazi se i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Pretragom liste, koja je ažurirana 21.6.2021. godine, može se utvrditi da Igor i Gorica Dodik nisu na njoj. Pretraga se može uraditi na ovom linku.

Rezultati pretrage SDN liste za prezime “Dodik”

Cijela lista sankcionisanih osoba i organizacija u sklopu programa BALKANS može se pogledati na ovom linku.

Dakle, suprotno tvrdnjama iz naslova spomenutih portala, Gorica i Igor Dodik trenutno nisu na “crnoj listi” SAD-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79