Zvanično je: Rudarima plate veće za 11 posto

Predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić potpisali su danas u Sarajevu s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Predsjednici sindikata izrazili su zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom, posebno zbog činjenice da su u njega ovaj put uneseni i koeficijenti za obračun plata.

Džindić je zahvalio svim učesnicima pregovora na korektnim odnosu i spremnosti na kompromis kako bi kolektivni ugovor bio zaključen.

Novim kolektivnim ugovorom, između ostalog, utvrđeno je da najniža neto satnica radnicima u rudnicima ne može biti manja od tri KM, umjesto dosadašnjih 2,70 KM, što predstavlja povećanje od 11 posto.

Ugovor će biti u primjeni od 1. januara do 30. aprila 2023.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79