Zvanično! Ministarstvo odbrane Srbije poziva lica iz rezervnog sastava!

Informacija o pozivanju lica iz rezervnog sastava

Pozivanje lica iz rezervnog sastava radi saopštavanja rasporeda i izvođenja vežbi na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane piše Crna-Hronika.

Saopštavanje rasporeda u rezervnom sastavu licima iz rezervnog sastava planirano je da se izvede pozivanjem lica po sledećem rasporedu:

  • Centar MO Čačak 18 03.2022. godine.
  • Centar MO Subotica 09, 10 i14 03.2022. godine,
  • Centar MO Sremska Mitrovica 16, 17, 21, 22, 23, 24 i 29.03.2022. godine i
  • Centar MO Novi Sad 30 i 31.03.2022. godine.

Centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu vrše pozivanje vojnih obveznika radi regulisanja pitanja vezanih za ratni raspored u jedinicama civilne zaštite i pozivanje pripadnika jedinica civilne zaštite na jednodnevne i višednevne obuke – treninge civilne zaštite, na osnovu zahteva Odeljenja za vanredne situacije Ministrastva unutrašnjih poslova.

Jednodnevne i višednevne obuke – treninge pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite  sprovodi Sektor za vanredne situacije Ministrastva unutrašnjih poslova.

Vojni obveznici se pozivaju na navedene aktivnosti za potrebe funkcionisanja civilne zaštite kako bi se pravovremeno pripremili za sprovođenje mera civilne zaštite u miru, vanrednom i ratnom stanju.

Pregled pozivanja rezervnog sastava civilne zaštite

Informacija vezana za pozivanje lica iz rezervnog sastava radi saopštavanja rasporeda i izvođenja vežbi na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Saopštavanje rasporeda u rezervnom sastavu licima iz rezervnog sastava planirano je da se izvede pozivanjem lica po sledećem rasporedu:

  • Centar MO Kragujevac 24, 25, 26 i 28.1.2022. godine,
  • Centar MO Sombor 11.02.2022. godine i
  • Centar MO Užice: 19, 26 i 27.03.2022. godine.

Jednodnevna vežba sa licima iz rezervnog sastava planirana je da se izvede pozivanjem lica po sledećem rasporedu:

  • Centar MO Leskovac 12.02. 2022. godine i
  • Centar MO Kruševac 27.02. 2022. godine,

Saopštavanje rasporeda u rezervnom sastavu licima iz rezervnog sastava planirano je da se izvede pozivanjem lica po sledećem rasporedu:

  • Centar MO Pirot 25 02.2022. godine.

Informacija o pravima i dužnostima građana u izvršavanju vojne obaveze

 

Na osnovu člana 47. Zakona o odbrani građani u odbrani zemlje imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu i učestvuju u civilnoj zaštiti i obučavanju za odbranu, u skladu sa zakonom, odlukama nadležnih organa i planovima odbrane.

Članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da je vojna obaveza  opšta i da joj podležu državljani Republike Srbije. Vojnu obavezu u miru građani izvršavaju u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, osim lica koja zamene služenje vojnog roka civilnom službom, a u ratnom i vanrednom stanju u Vojsci Srbije, policiji i ostalim snagama odbrane i civilnoj zaštiti, u skladu sa Planom odbrane i odlukama nadležnih organa.

Nakon stupanja na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka („Sl. glasnik RS“, br. 95/10), upućivanje na služenje vojnog roka u Vojsku Srbije, od 1. januara 2011. godine, vrši se po principu dobrovoljnosti, a lica koja ne žele dobrovoljno da služe vojni rok sa oružjem u Vojsci Srbije, podležu obavezi uvođenja u vojnu  evidenciju i obavezi služenja   u rezervnom sastavu.

U vojnu evidenciju uvodi se regrut koji u kalendarskoj godini navršava 18 godina života i regruti starijih godišta koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju (član 15. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi). Pozivanje regruta radi uvođenja u vojnu evidenciju vrši se opštim i pojedinačnim pozivom. Uvođenje u vojnu evidenciju vrši centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nadležan prema mestu prebivališta, tokom cele godine. Regrut koga teritorijalni organ pozove u vezi sa uvođenjem u vojnu evidneciju dužan je da se javi na mesto i u vreme koji su navedeni u opštem ili pojedinačnom pozivu.

Prilikom uvođenja u vojnu evidenciju na uvid treba poneti ličnu kartu, a ukoliko regrut ne poseduje ličnu kartu na uvid poneti drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, a u inostranstvu – važeću putnu ispravu.

Regruti koji borave u inostranstvu, dužni su da se jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije radi uvođenja u vojnu evidenciju, koje o tome obaveštava nadležni centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema adresi prebivališta regruta u Republici Srbiji, pre odlaska u inostranstvo.

Obavezi služenja u rezervnom sastavu  podležu vojni obveznici: koji su odslužili vojni rok (sa oružjem ili bez oružja i dobrovoljno); koji su, po odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi regulisali obavezu služenja vojnog roka na drugi način i žene vojni obveznici koje se vode u evidenciji.

Vojni obveznici u rezervnom sastavu se vode u evidenciji kao rezervni oficiri, rezervni podoficiri i vojnici u rezervi.

Obaveze lica u rezervnom sastavu nastaju od dana otpuštanja sa služenja vojnog roka ili civilne službe, od dana kada je obaveza služenja vojnog roka i civilne službe regulisana na drugi način, odnosno od dana prestanka profesionalne vojne službe, i traju do kraja kalendarske godine u kojoj vojni obveznik (muškarac) navršava 60 godina života.

Lica u rezervnom sastavu mogu biti pozivana na vojne vežbe i vežbe civilne zaštite (član 51. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi). Lice u rezervnom sastavu može biti pozvano na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vojna obaveza u rezervnom sastavu se izvršava i učešćem vojnih obveznika na vežbama, kursevima i drugim oblicima vojne i civilne obuke, odazivanjem pozivu radi saopštavanja, promene i ukidanja ratnog rasporeda i izvršavanjem drugih dužnosti propisanih ovim zakonom i drugim zakonima, a u slučaju vanrednog ili ratnog stanja stupanjem u Vojsku Srbije, angažovanjem u civilnoj zaštiti, izvršavanjem određenih vojnih dužnosti i poslova u drugim snagama odbrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79