Zvanično: Ovako će izgledati korona pasoš

Evropska komisija je u srijedu predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije. To će biti dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19, piše 24sata.hr.

Od 17. marta moguć “pasoš-potvrda” radi putovanja unutar EU

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Evropskoj uniji.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

“Digitalna potvrda” će sadržavati podatke o cjepivu koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

BiH postaje korona geto: Bez imunizacije nema ni COVID pasoša, bez pasoša nema putovanja

Potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele Covid-19.

Države članice će morati priznati potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip cjepiva.

Komisija poziva države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

U Sarajevu će Covid pasoši funkcionisati preko Vibera, masovna vakcinacija u Zetri

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79