Zvanično počela izborna kampanja, za vlast se bori više od 30.000 kandidata

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini zvanično počinje danas i trajat će 30 dana.

Predstavit će se ukupno 30.789 kandidata, odnosno 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Glasa se za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika, 22 gradonačelnika, članove Skupštine Brčko distrikta, te prvi put direktno za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Svoje predstavnike u lokalnoj vlasti birat će 3.283.194 glasača koliko ih je bilo na ovjerenom biračkom spisku.

Lokalni izbori 2020. su prvi izbori koji se neće održati u skladu sa zakonskom odrednicom prvog vikenda u oktobru, jer su zbog neusvajanja budžeta prolongirani za 15. novembar. Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar. Izbori u Mostaru bit će održani naknadno, 20. decembra.

Valja napomenuti da su u proteklim danima, i prije ozvaničenja izborne kampanje, na vidjelo izašle i brojne nepravilnosti u vezi sa izborima, od prijave fiktivnih političkih subjekata, trgovine biračkim mjestima, do malverzacija u vezi s biračkim spiskovima.

 

NAGRADNA IGRA: Osvoji nove zimske gume!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79