Zvijezda crne liste u Vatikanu: Dodik papi mora objasniti gdje su nestali katolici i muslimani iz RS-a

Osim što je diplomatski nekorektno najavljivati sadržaj razgovora, naročito ukoliko on nije unaprijed definiran, očigledno je da Dodik uoči posjete u javnosti pokušava stvoriti drugačiju sliku o karakteru razgovora sa papom te na temelju toga graditi svoju poziciju u BiH.

Prije dvije godine, kada se Ruanda suočavala sa sve glasnijim negiranjem genocida počinjenog u toj zemlji, papa Franjo je javno zatražio Božiji oprost zbog uloge Crkve u tim stravičnim zločinima. U petak će kao gosta primiti najglasnijeg negatora drugog genocida počinjenog 90-ih godina prošlog stoljeća, onog u Srebrenici, gosta koji nije tražio oprost već je odlikovao odgovorne za genocid prenosi Faktor.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik boravit će u petak u posjeti Vatikanu, gdje će razgovarati sa papom Franjom u, kako je to najavio novinarima, “formatu sastanaka predsjednika država”.

– Vatikan, kao država, ima određene utjecaje na globalnom nivou vezano za politiku koja se vodi u svijetu i bit će mi interesanatno da razgovaram sa Svetim Ocem i o tim pitanjima – rekao je Dodik.

Dodao je da će također razgovarati i o ustaškim zločinima, položaju vjerskih zajednica te o “religijskoj osnovi polarizacije i sukoba koji pretenduju da postanu globalni”. Govorio bi i o logorima, onim iz Drugog svjetskog rata. O onim iz posljednjeg, radije ne bi. Beogradski “Kurir” je pozivajući se na svoje izvore, što je suptilna zamjena za: “Javili nam iz Dodikovog kabineta da napišemo”, objavio da će se predsjednik SNSD-a i papa “dotaći i tema Jasenovca, položaja katolika u BiH, ali i Alojzija Stepinca”.

Osim što je diplomatski nekorektno najavljivati sadržaj razgovora, naročito ukoliko on nije unaprijed definiran, očigledno je da Dodik uoči posjete u javnosti pokušava stvoriti drugačiju sliku o karakteru razgovora sa papom te na temelju toga graditi svoju poziciju u BiH i regionu. Dodik, prije svega, u Vatikan ne putuje kao predsjedavajući Predsjedništva BiH niti će razgovarati “u formatu sastanaka predsjednika država”, već kao politički zvaničnik o čijem angažmanu, između ostalog, svjedoči i pozicija na američkoj crnoj listi.

Ponijet će predsjednik SNSD-a u Vatikan iz Laktaša priču o ustašama, Jasenovcu i Alojziju Stepincu, a tamo će ga dočekati izvještaj o glorificiranju ratnih zločinaca te negiranju genocida i ostalih ratnih zločina, kojeg su dostavili predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve rata u BiH. Ako te činjenice pokuša amortizirati tradicionalnom “RTRS-antimudžahedinskom” retorikom, koja se u civiliziranom svijetu tretira kao islamofobija, bilo bi zaista uzbudljivo slušati semantičke vratolomije kojim će se služiti dok papi bude tumačio “položaj vjerskih zajednica” u kontekstu optužbi na račun banjalučkog biskupa Franje Komarice da “izmišlja i podvaljuje” ili “laje protiv RS-a” kada govori o stanju u kojem se nalaze katolici u tom bh. entitetu.

“Izmišljaju i podvaljuju” ili “laju protiv RS-a” i udruženja protjeranih katolika sa područja Banjalučke biskupije, koja su također dopisom upoznala papu da će u petak primiti “čovjeka čiji je lik, djelo i politika sinonim za patnje i težak položaj svih prognanih ljudi sa prostora etnički očišćenog manjeg bh. entiteta u kojem on odlučuje o životu svih koji mu se ne pokoravaju i slijepo ga ne slijede”.

Posebna zabluda bi bila vjerovati da će papa percepciju stanja u BiH graditi na osnovu Dodikovog izvještaja te da Vatikan, koji je među prvima priznao BiH, već ne raspolaže sa svim činjenicama vezanim za prošlost i sadašnjost naše zemlje. Te su činjenice, tvrdi monsinjor Ivo Tomašević, dobro poznate i Vatikanu i Svetom Ocu, koji je, podsjetit ćemo, prije četiri godine boravio u posjeti Sarajevu, gradu za kojeg Dodik danas preko famoznih komisija nastoji “dokazati” da se u proteklom ratu “samogranatirao”.

Možda će Dodik papu upoznati sa svojim mišljenjem o Jasenovcu, Stepincu i “religijskoj osnovi polarizacije i sukoba koji pretenduju da postanu globalni”, ali će prije toga morati objasniti kako su etnički očišćeni katolici i muslimani sa prostora entiteta RS, zašto negira genocid i zašto odlikuje pravomoćno osuđene ratne zločince po kojima naziva objekte u etnički očišćenom dijelu BiH. O tim pitanjima će Dodiku, sigurni smo, biti mnogo manje “interesantno razgovarati sa Svetim Ocem”.

Ko štiti braću Ćulum

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79