Zvizdić: Dačićeva izjava je direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić reagirao je na “malicioznu izjavu” predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da je za Srbiju “dobra stvar to što se prvi put u nekom papiru, iako nezvaničnom, govori o mogućnosti neke vrste ujedinjenja RS i Srbije”.

Zvizdić je naveo da ova izjava predstavlja, “suprotno načelima međunarodnog prava, direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i eklatantan primjer kako se najveći dužnosnici Srbije miješaju u unutrašnje stvari susjednih država”.

“Dačić građanima BiH, kao i čitavom civiliziranom i demokratskom svijetu, po starom hegemonističkom refleksu i po uzoru na svoga učitelja i mentora koji je skončao u Hagu, ponovo šalje provokativne hegemonističke poruke agresivne Miloševićeve velikosrpske politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je vojno i moralno poražena, a njeni planeri i izvršioci zbog počinjenih masovnih zločina i genocida, presuđeni pred međunarodnim sudovima”, navodi Zvizić.

Dodaje da niko u BiH, niti u međunarodnoj zajednici, nije naivan da ne razumije da je takozvani “mirni razlaz” koji propagira Milorad Dodik samo eufemizam za nasilno otcjepljenje bh entiteta RS iz sastava cjelovite BIH, i da je takozvani “srpski svet” samo nova sintagma za projekat velike Srbije, koji Dačić očigledno ponovo zagovara, a koji predstavlja “anticivilizacijski i historijski prevaziđen koncept koji živi još samo u glavama rigidnih nacionalista i šovinista”.

O tome je, dodaje Zvizdić, jednom proročanski, i sa moralnim i ličnim dignitetom govorio Bogdan Bogdanovića, veliki arhitekta i nekadašnji gradonačelnik Beograda, koji je rekao: “Sve je uništeno i potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te nevjerovatne ludačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije”.

“Prema tome, poruka koju bezuvjetno trebaju shvatiti i prihvatiti naše komšije je da je BiH međunarodno priznata, cjelovita, nedjeljiva, multietnička, građanska, antifašistička, demokratska evropska država i da nikada nijedan njen dio neće biti pripojen bilo kojoj drugoj državi. Za građane BiH očuvanje mira i stabilnosti ostaje imperativ, a očuvanje i zaštita suvereniteta i teritorijalni integritet nulti prioritet svih budućih aktivnosti”, zaključuje se u Zvizdićevoj reakciji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79