Zvizdić dao ideju: Vakcine da kupujemo direktno od kompanija, a ne preko nekih instrumenata

Državni parlamentarac Denis Zvizdić je uputio poslaničku inicijativu u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine bez odgađanja započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

On navodi da se u direktne pregovore može ići s kompanijama koje su dobile odobrenje od Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa “s obzirom na to da postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini (COVAXA) neće donijeti očekivane rezultate”.

“Novom poslaničkom inicijativom želim omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije. Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Zvizdić dalje obrazlaže da COVAX mehanizam nije donio očekivane rezultate, a da bi prema neslužbenim informacijama, zbog proceduralnih propusta BiH mogla među posljednjim dobiti ove vakcine. Uistinu, vlastima u BiH je rečeno da će sve zemlje unutar COVAX-a u isto vrijeme dobiti svoje doze, međutim sada se ipak postavlja pitanje da li će to biti tako i kolika će uopšte biti prva tranša.

“Ako budemo zavisili samo od COVAX instrumenta, realno je očekivati da ni u 2021. godini pandemiju koronavirusa nećemo moći staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu”, rekao je on.

Dva potencijalna rješenja su – da se ide u direktne pregovore s kompanijama proizvođačima, a drugo bi bilo korištenje IPA II pristupnog instrumenta EU.

Zvizdić navodi da nema razloga da se ne ide u direktni sporazum s obzirom na to da su na isti način Pfizerove vakcine nabavile zemlje iz regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Istovremeno je potrebno i u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, a koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79