Zvizdić: Loše odluke rukovodstva SDA i spinovanje su doveli do toga da imaju dobar rezultat, a nikakav koalicioni kapacitet

Pojedini visokopozicionirani predstavnici SDA se i dalje bave izmišljanjem neprijatelja i lažnim podacima o navodnoj “izdaji”, naveo je

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (NiP) se osvrnuo na kritike SDA da nova koalicija pogoduje HDZ-u i SNSD-u.

– Loše odluke stranačkog rukovodstva, davanje prednosti podobnim, a ne sposobnim, agresivni i neargumentovani napadi na političke neistomišljenike, kritizerstvo i medijsko spinovanje suprotno zdravom razumu je dovelo SDA u situaciju u kojoj se nalazi – da ima dobar izborni rezultat, a nikakav koalicioni kapacitet, jer sa aktuelnim stranačkim vrhom niko ne želi da razgovara, pregovara i bilo šta dogovara.

I umjesto da se posvete stvarnim razlozima unutrašnje i međunarodne političke izolacije i problemom daljeg osipanja kvalitetnih kadrova, o čemu svjedoči izlazak Alme Čolo, pojedini visokopozicionirani predstavnici SDA se i dalje bave izmišljanjem neprijatelja i lažnim podacima o navodnoj “izdaji” od strane trojke.

Pri tome kao ključni argument koriste tezu da se bošnjačke pozicije na državnom nivou ustupaju Srbima i Hrvatima, što je apsolutna laž, jer je matematika egzaktna nauka koja je imuna na populizam, laž i manipulaciju.

Iz priložene tabele 1 vidimo da smo u mandatu 2018-2022, u sastavu Vijeća ministara BIH ( SDA – SNSD – HDZ – DF) imali 4 Srbina (u daljem tekstu S), 3 Bošnjaka (u daljem tekstu B) i 3 Hrvata (u daljem tekstu H).

U sastavu aktuelnog Vijeća ministara BIH ( trojka – HDZ – SNSD) probosanski blok ima jednog ministra više: 3 B + 1 Ostali (u daljem tekstu O), 3 S i 3 H.

U sektoru finansija koji pojedinci iz SDA navode kao krunski, a u stvari izmišljeni dokaz da su bošnjačka mjesta prepuštena Srbima ili Hrvatima, Bošnjaci imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu VM BIH ( SDA + SNSD + HDZ + DF) i zlonamjerna je laž da je neko B mjesto prepušteno S ili H, što se može jasno vidjeti iz priložene tabele 2.

I na kraju, policijsko- obavještajni sektor u kojem se po ko zna koji put iznose netačne tvrdnje o ustupanju bošnjačkih mjesta Srbima ili Hrvatima.

Dakle, Bošnjaci i u policijsko – obavještajnom sektoru imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu VM BIH ( kada su vlast činili SDA + SNSD + HDZ + DF), s veoma bitnom razlikom da ovaj put direktor OSA-e ima validnu diplomu, tako da možemo konstatovati da je zlonamjerna laž da je u ovome sektoru neko B mjesto prepušteno S ili H. U priloženoj tabeli 3 je jasno i istinito prikazan raspored rukovodećih pozicija u pomenutom sektoru.

Prema tome, istina je sljedeća: trojka je dobila jednog ministra u Vijeću ministara BIH više nego što je to bilo u vrijeme prethodnog VM BIH koje su činili SDA + SNSD + HDZ + DF, dok je istovremeno u kvantitativnom pogledu povećala ukupan broj rukovodećih pozicija na državnom nivou.

I na kraju, smatram da je na probosansku političku scenu neophodno vratiti potreban nivo međusobnog političkog uvažavanja, argumentovanog dijaloga, stranačkog i ličnog integriteta i dostojanstva, jer je previše mržnje, ličnih animoziteta, teorija zavjere i neargumentovane zaštite lažnih “nacionalnih vođa” i doživotnih stranačkih šefova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79