Zvizdić: Sa aspekta BiH nemoguće brisati granice koje prethodno nismo potpisali

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana u koji je održan u Ohridu, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama sastali su se sinoć i “utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje”.

Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja regionu u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja – punopravnog članstva u EU.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima, piše N1.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u celom regionu, bez obzira na sjedište preduzeća, što bi doprinijelo zapošljavanju i podstaklo razvoj.

Predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji se nalazi u Ohridu, kazao je da ovaj sastnak vidi kao jednu dobru platformu za razmjenu mišljenja o perspektivi svih država Zapadnog Balkana.

“Ovo je nastavak jedne naše dogovorene prakse, dogovora od prije nekih četiri, pet godina, da je potrebno da se kao predstavinici zemalja Zapadnog Balkana ne sastajemo samo u glavnim gradovima evropskih država, Berlinu, Briselu, Londonu, nego što češće i efikasnije da se sastajemo i u državama Zapadnog Balkana kako bi definisali najbolje i najefikasnije modele, za rješavanje izazova sa kojima se svi suočavamo”, kazao je Zvizdić prije nego je govorio o samom dogovoru lidera tri zemlje, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije.

“Imajući u vidu da BiH nije ni u tehničkom ni na nivou eksperata, niti na nivou predsjednika ili premijera nije učestvovala u definiranju, pripremi i prezentovanju ove inicijative, ja sam informirao moje uvažene kolege da mi u BiH nemamo konsenzus o ovoj inicijativi ili nemamo definitivan stav u vezi sa ovom inicijativom, te da je potrebno da institucije BiH kao što su Vijeće ministara ili Predsjedništvo, budu i zvanično upoznati sa sadržajem ove incijative, sa očekivanim benefitima, i sa modelima na bazi kojih će se ukloniti postojeće carinske barijere, ali i unaprijediti ekonomska saradnja unutar zemalja Zapadnog Balkana”.

Kako je rekao, BiH će svoj konačan stav donijeti u skladu sa procedurama i poslije vrlo ozbiljne analize ovlaštenih institucija, poslovne zajednice, eksperata.

“Istovremeno, dobili smo garancije da ova inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj substitucije evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana niti da je namjera bila da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi kao što je CEFTA ili ekonomsko regionalno područje unutar zemalja Zapadnog Balkana”.

Poručio je da kontitnuirano treba raditi na jačanju ekonomske saradnje.

“Ako je jedan dio ovakve incijative ‘mini Šengen’ ili brisanje granica, onda je sa aspekta BiH nelogično ili nemoguće brisati granice koje prethodno nismo međusobno potpisali”, naveo je Zvizdić dodajući da se u ovom konkretnom slučaju radi o granicama između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije.

Kako je naveo, BiH očekuje zvaničnu informaciju o detaljima inicijative kazavši da je BiH opredijeljena za jačanje saradnje, poovjerenja unutar regiona, a pogotovo sa susjedima.

“Naš primarni fokus ostaje na evropskim integracijama što ne znači da ne trebamo raditi u regionu kako bi iskoristili naše prirodne i ljudske potencijale”, naveo je.

Naredni sastanak trebao bi biti održan u Albaniji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79