Zvizdić upozorava na Zakon o državnoj imovini: BiH se nikada ne smije razvlastiti

Zvizdić upozorava na Zakon o državnoj imovini: BiH se nikada ne smije razvlastiti


Zakon o državnoj imovini Bosne i Hercegovine tema je koja se ponovo aktuelizirala u proteklom periodu, posebno nakon odluke Ustavnog suda o proglašavanju neustavnim Zakona o šumama Republike Srpske.

Takva odluka Ustavnog suda BiH razljutila je Milorada Dodika, a potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović prije nekoliko dana izjavio je da je Dodik pristao na deblokadu državnih institucija, ali da je od međunarodne zajednice tražio Zakon o državnoj imovini po svojim željama.

U kontekstu te priče, večeras se na svom Twitter profilu oglasio predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH, Denis Zvizdić.

On je naglasio kako je država BiH jedini titular cjelokupne državne imovine.

– Podsjetnik za sve domaće i međunarodne zvaničnike koji se bave ili se u narednom periodu planiraju baviti temom državne imovine: Država Bosna i Hercegovina je jedini titular cjelokupne državne imovine, rekao je Zvizdić.

Dodao je da samo država može dodijeliti svoju imovinu nižim nivoima vlasti.

– Samo država svojim zakonom može, ako to smatra potrebnim i svrsishodnim, dodijeliti državnu imovinu na korištenje ili raspolaganje nižim nivoima vlasti, kazao je on.

Podsjetio je na Sporazum o sukcesiji prema kojem su sukcesori imovine SFRJ isključivo države sljednice.

– Sukcesori imovine SFRJ prema Sporazumu o sukcesiji nisu pokrajine ili općine, već isključivo države sljednice SFRJ, a to znači da je, imajući u vidu kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine s Bosnom i Hercegovinom, jedino državi BiH prema Sporazumu o sukcesiji data državna imovina. Državna imovina je sredstvo provođenja javne vlasti i stoga je usko povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države, koji su isključivo državne karakteristike, istakao je Zvizdić.

U zaključku svoje objave, Zvizdić navodi kako se nikada ne smije pristati na bilo koju formu Zakona o državnoj imovini, po kojem bi se razvlastila država Bosna i Hercegovina.

– Dakle, NE SMIJE SE NIKADA PRISTATI, ( bez obzira na moguće pritiske), na bilo kakvu formu ili sadržaj zakona o državnoj imovini kojim bi se razvlastila država Bosna i Hercegovina, zaključio je on.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija