Zvizdić upozorava: Nema više “zajedničkih institucija”, bosnofobi sad koriste drugi termin

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je svojevremeno podnio i dobio apelaciju pred Ustavnim sudom BiH, koji je odlučio da je termin “zajedničke institucije” kojeg masovno koriste političari iz RS-a, neustavan. Nakon ovakve odluke, u praksu je uveden novi termin “savezna država” kojim se označava država BiH, sa koji ima isti cilj, predstaviti BiH kao zajednicu nezavisnih država,

Na ovu pojavu ponovo ukazuje Zvizdić, tvrdeći da se radi o novoj podvali bosnofobnih političara.

Istovremeno, upozorava međunarodne predstavnike da ne pokušavaju praviti kompromise u vezi sa državnom imovinom.

– 1. Otkako je Ustavni sud BiH sintagmu “zajedničke institucije”, proglasio neustavnom i nedozvoljenom, antidržavni orijentirani političari, pa čak i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, počinju koristiti još jednu antiustavnu sintagmu – “savezna država”.

2. Namjera bosnofobičnih političara iz bh entiteta RS je jasna, a kada su u pitanju predstavnici međunarodne zajednice, nadam se da je riječ o lapsusu. Ako nije lapsus linguae, onda upozoravam da se takva sintagma odmah prestane koristiti jer Bosna i Hercegovina nije “savezna država”, niti “sastavljena država”, nego je BiH međunarodno priznata i samostalna država sa svojim teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom neovisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom.

3. Pored navedenog, a imajući u vidu raniju i pogubnu praksu međunarodne zajednice u “izjednačavanju krivice i pravljenju vještačke ravnoteže”, a što je često bilo u suprotnosti sa načelima međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, pozivam OHR da ne primjenjuje taj i takav princip u procesu rješavanja pitanja državne imovine, i da zakon o državnoj imovini ne povezuje sa bilo kojim drugim pitanjem, posebno ne u smislu bilo kakve političke trgovine ili truhlih kompromisa u cilju pravljenja antiustavnih, protivzakonitih i neodrživih “ravnoteža”.

Državna imovina, u skladu sa Sporazumom o sukcesiji i odlukama Ustavnog suda BIH, pripada državi BiH. Nižim nivoima vlasti se može dati na korištenje, može biti odlična osnova za investiciona ulaganja, ali o vlasništvu može odlučivati samo PS BIH.

Svako drugo rješenje bi bilo u potpunoj suprotnosti sa pravnom praksom demokratskih država, istakao je Zvizdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79