Zvorničanin svojim rukama pomogao ocu troje djece iz Hrvatske da izgradi kuću

Tužna priča socijalno ugrožeene porodice Repinac iz Hrvatske dirnula je mnoge građane širom Erope. Nakon 10 godina dobili su zemljište za kuću i građevinski materijal, ali nisu imali novca za radove. U pomoć im je došao Hilmo Arnaut iz Zvornika koji više od dvije decenije živi u Beču i potaknuo druge da pomognu.

Sve je počelo nakon što je priču o ocu maloljetne djece Tihomiru Repincu objavila jedna sugrađanka na Facebooku.

Kako piše HRT, zahtjev za stambeno zbrinjavanje zbog neprimjerenih uvjeta stanovanja podnio je još prije 10 godina, ali je tek prije četiri godine dobio gradilište. Jedva je skupio novac za rušenje starog i gradnju novog temelja, a kad su mu krajem augusta javili da stiže građevni materijal, ni sam nije znao kako će graditi iznova.

Na apel sa Facebooka javio se Bosanac rodom iz Zvornika koji od 1990-ih živi u Beču Hilmo Arnaut. Dirnula ga je ova priča i odlučio je pomoći ovom ocu. Došao je u Hrvatsku i svojim rukama pomogao u gradnji kuće.

“Rukama se može dosta napraviti, ali ako se radi s voljom i ako se radi u organizaciji da smo svi složni, da složno radimo, onda se mnogo više napraviti”, rekao je Arnaut.

Kada su vidjeli daje Bosanac došao čak iz Austrije da pomogne, priključilo se i domaće stanovništvo, ali tu su bili i volonteri iz Holandije i Njemačke.

Na jedan od najradosnijih katoličkih praznika za djecu, kuća je stavljena “pod ploču”.

“Drago mi je, baš. Isto kao da sam pravio sebi – rekao je Arnaut.

Za 14 dana završili su prvi dio kuće. Prema riječima volontera Marija Braća, radili su 14 dana, a u akciji je učestvovalo više od 50 volontera koji su dolazili kada su mogli. Arnaut je od prvog dana do kraja ostao i radio.

Okončanje prve faze radova proslavili su kitnjom božićne jelke koju su stavili ispred kuće porodice Repinac.

Radove će nastaviti čim vrijeme bude dozvoljavalo, najvjerovatnije u proljeće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79