Је li Bosna i Hercegovina spremna na novi priliv migranata?

Priliv migranata u zemlje Evropske unije ponovo je u porastu. Na tom putu jedna od ruta je i naša zemlja čije će granice, stručnjaci upozoravaju, narednih mjeseci biti pod još većim pritiskom. Је li Bosna i Hercegovina spremna na novi priliv migranata?

Lukin miran život na selu promijenio se posljednjih godina. Kaže, sve je više migranata koji u potrazi za boljim životom prolaze kroz Vedro Polje, podno Plješevice. Napušteni objekti su s vremena na vrijeme njihov dom.

“Oni prođu često, češće u grupama, nekada ih ima 20, nekada 30… Po selu nije bilo nikakvih problema, treba iskreno reći, niti je kome šta falilo.”, kaže Luka Vukčević iz Vedrog Polja.

Danas u prihvatnim centrima boravi više od dvije i pol hiljade migranata. Zadržavaju se kratko. Kapacitetima Bosna i Hercegovina može odgovoriti na novi, potencijalni val.

“BiH je u neku ruku u dobroj mjeri podigla svoje kapacitete. Kada se govori o prihvatu migranata, to je oko 6.000. Ako gledamo i na vrijeme koje dolazi, kišno, ohrabrujuće je to što već sada nemamo popunjene te kapacitete već skoro 3000 mjesta u slučaju većeg priliva te migrante smjestiti.”, mišljenja je Armin Kržalić, stručnjak za bezbjednost.

Veliki val natjerao je, s druge strane, zemlje Evropske unije na strože kontrole na granicama. Saborski zastupnici Mosta pozvali su i na angažiranje vojske na granici s Bosnom i Hercegovinom. Alarm je i ovdje već odavno upaljen.

“Tačne su informacije da je došlo do povećanja broja migranata. Možemo reći i nadamo se da će tako ostati, to je da je stanje pod kontrolom, ali da će u narednom periodu trebati poduzimati aktivnosti od strane svih institucija.”, govori direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Sječa šume samo je jedan od poteza koji je napravljen kako bi se lakše kontrolirao ulazak ilegalnih migranata. A ova granica jedna je u nizu koju migranti žele preći kako bi se domogli željene destinacije. Pritom ne pitajući za cijenu i prepreke, piše BHRT

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79