Opstanak ili propast! Šta će biti sa koalicijom na nivou BiH?

Koalicija na nivou BiH prolazi kroz najtežu krizu od formiranja. Iako najavljena optimistično, sa mnogobrojnim trzavicama – nije potrajala duže od usvajanja nekoliko evropskih zakona.

Sada je jasno, da je sve stalo zbog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je za političare iz Republike Srpske presudan da se krene dalje.

Nije išlo na zadnjoj sjednici Doma naroda PS BiH. SNSD je oborio sve zakone. Za opoziciju ovo je kraj koalicije.

“Mislim da bi bilo korektno da izađete i da kažete da vladajuća koalicija ne postoji na džavnom nivou to smo danas upravo vidjeli obaranjem svih ovih predloženih zakona, kako bismo krenuli u formiranje nove”, rekao je delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić (SBiH).

“Idila zvana historijske sjednice, nekog prividnog napretka u EU integracijama kako korača Bosna i Hercegovina naprijed nakon nekoliko mjeseci doživljava svoj završni čin drame”, kaže delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Dženan Đonlagić (DF).

“Ja koliko sam upućen radi se o nekoj tihoj blokadi. Evo i Špirić je govorio o tome da postoji neka vrsta blokade ali da su pružili ruku da ako se dogovore oni mogu”, rekao je delegat u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković.

Međutim koalicioni partner HDZ kao i uvijek optimističan.

“Hoće li ova koalicija opstati? – Na federalnom nivou siguran sam, ali na državnom, na nama je pa i na meni da učinimo sve da opstane ali ja sam uvjeren da ćemo opstati”, stava je Dragan Čović.

“Svaki put kada pričamo o blokadi državnog nivoa vlasti ja uvijek kažem dajte da se zapitamo kome odgovara nerad. Meni ne odgovara”, navodi ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto (Naša stranka).

Hitna sjednica Zastupničkog doma na čijem dnevnom redu su ratifikacije ugovora i sporazuma potvrdit će ili demantovati stabilnost koalicije na nivou BiH. Pokazat će da li se i dalje koalicioni partneri vode vlastitim interesima ili će ponovo zarad finansijskih sredstva iz Evropske banke po starom dobrom običaju naći zajednički jezik, piše BHRT

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79