100.000 osoba čeka posao duže od 2 godine u BiH

100.000 osoba čeka posao duže od 2 godine u BiH


Uprkos alarmantnom nedostatku odgovarajuće radne snage istaknutom od strane poslodavaca te sve češćem uvozu radnika iz inostranstva, više od 100 hiljada osoba u Bosni i Hercegovini čeka na posao već više od dvije godine.

Prema nedavnoj anketi “Anketa o radnoj snazi” provedenoj u prvom tromjesečju 2023. godine, od ukupnog broja nezaposlenih osoba, njih 43 hiljade ili 23,7 posto tražilo je posao kraće od 12 mjeseci, dok je 29 hiljada ili 16 posto osoba tražilo posao od 12 mjeseci do dvije godine. Impresivna brojka nezaposlenih, njih čak 109 hiljada ili 60,3 posto, čeka na zaposlenje već dvije godine ili duže, izvještava Večernji list.

Ovi podaci iz dokumenta Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine ističu značajnu neskladnost između obrazovne politike i tržišta rada u zemlji. Posebno je zanimljiva obrazovna struktura nezaposlenih osoba, gdje čak 49,6 posto čini osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem. Slijede osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom s 44,6 posto te osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem i doktoratom sa 5,9 posto.

Slično, veći broj nezaposlenih osoba ima završenu srednju školu i specijalizaciju (69,6 posto), dok osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim obrazovanjem čine 15,2 posto. Osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem i doktoratom čine također 15,2 posto.

U razmatranom razdoblju, 64,2 posto nezaposlenih osoba spada u starosnu skupinu od 25 do 49 godina, 20,9 posto pripada skupini od 50 do 64 godine, dok je 14,6 posto osoba u dobi od 15 do 24 godine. Tek 0,2 posto nezaposlenih je starije od 65 godina.

Prema Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine, cilj Ankete o radnoj snazi je praćenje, mjerenje i ocjenjivanje ekonomskih i društvenih kretanja u zemlji. Osim profesionalnog statusa zaposlenih i metoda traženja posla za nezaposlene osobe, istražuje se i širok spektar demografskih, socioekonomskih i obrazovnih karakteristika stanovništva.

S obzirom na trenutačno stanje na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, podaci iz Ankete ukazuju na potrebu za daljnjim usklađivanjem obrazovne politike sa zahtjevima tržišta rada kako bi se olakšalo zaposlenje i smanjio broj nezaposlenih osoba koje čekaju na posao već duže vrijeme.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija