140 godina Prve gimnazije: Stara dama i dalje je simbol znanja

Prva gimnazija danas će online promovisati monografiju u okviru obilježavanja 140 godina postojanja ove prestižne obrazovne ustanove.

Iako je promocija bila planirana ranije, odgođena je zbog pandemije koronavirusa. Ovaj datum izabran je jer je škola svoja vrata za učenike otvorila davnog 6. novembra 1879. godine.

Moderni izazovi

Kako je istakla Lejla Tuzlak, direktorica Prve gimnazije, monografija sadrži najvažnije podatke o Prvoj gimnaziji kao prvoj sekularnoj i multikonfesionalnoj školi u BiH, od njenog osnivanja u vrijeme Austro-Ugarske monarhije sve do najnovijih vremena kada je posvećena modernim izazovima, internacionalnoj saradnji i učešću u brojnim kulturnim projektima.

Monografija je podijeljena u četiri dijela i donosi čitaocima sve važne informacije o historiji Prve gimnazije

– Monografija je podijeljena u četiri dijela i donosi čitaocima sve važne informacije o historiji Prve gimnazije, o njenom osnivanju, počecima, prvim direktorima, profesorima i učenicima, zatim o njenom razvoju kroz turbulentne decenije 20. stoljeća kada je stvarala tradiciju i učvršćivala reputaciju jedne od vodećih obrazovnih ustanova u našoj zemlji, o manifestacijama od kojih su neke nadmašile srednjoškolske okvire poput Gimnazijade, o intenzivnoj međunarodnoj saradnji i, naposljetku, o obilježavanju 140 godina. Živopisne fotografije kao i vrijedni faksimili iz muzejskog arhiva Prve gimnazije samo pokazuju s koliko samosvijesti o svojoj društvenoj i kulturnoj ulozi ova institucija gradi svoju reputaciju, kaže Tuzlak.

Prateći misiju Prve gimnazije, monografija donosi mnoštvo zanimljivih podataka o značajnim ličnostima koje su bile učenici ove škole, o uslovima u kojim se razvijala i oblikovala preživljavajući različite političke sisteme, razaranja i ratove, ostajući uvijek vjerna odgojno-obrazovnoj ulozi i vrijednostima savremenog društva.

Istrajnost

– Ono što ovu sadržajnu monografiju posebno izdvaja je njena višejezičnost jer su dijelovi iz historijata škole i najznačajnijim međunarodnim razmjenama prevedeni na engleski, njemački, italijanski i francuski jezik, što vjerno odražava i njenu internacionalnu orijentiranost.

Ovom monografijom popularna sarajevska “stara dama”, s distance od punih 140 godina, priča priču o istrajnosti, nadi, plemenitosti i znanju koje je strpljivo njegovala i koji su nadživjeli sve historijske ponore učinivši je jednim od neprolaznih simbola grada Sarajeva, dodala je Tuzlak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79