BiH bi mogla ostati bez pola miliona stanovnika

Bosna i Hercegovina bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od pola miliona stanovnika, Hrvatska 900 000, a Srbija čak 1,2 miliona.

Ovo su procjene stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca, koji je svim vladama u regionu poručio da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvoja, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvjesna.

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatskoj se u 2017. godini rodilo 36 647 djece, gotovo 900 manje nego u 2016. Podatak je alarmantan, jer je to prvi put u sto godina da se na prostoru današnje Hrvatske rodilo manje od 37 000 beba.
Negativni procesi će se intenzivirati

Ako se stanje danas uporedi sa stanjem u iz 1950. godine, kada je u godinu dana rođeno više od 95 500 dece, uočava se dramatičan pad nataliteta. Šterc, demograf sa Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da su sva ranija predviđanja i analize išle u prilog ovim podacima. Hrvatska nije posebnost u ovom užem i širem području, jer vrlo sličnu situaciju imaju i Bosna i Hercegovina i Srbija.

– Ukoliko naše zemlje ne preduzmu ključne strateške mjere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzioni, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama – poručio je Šterc, a prenijela Anadolija.

On je upozorio da je iz svega lako zaključiti da će zemlje regije, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika:

– Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u sljedećih deset godina izgubi više od 900 000 stanovnika. Vjerovatno će i Bosna i Hercegovina, s obzirom na ove trendove, izgubiti više od 500 hiljada, a Srbija milion ili milion i dvjesta hiljada stanovnika.
Iznenađuje muk hrvatske politike

Šterc je na kraju dodao da je šokiran što hrvatski političari šute i nijemo posmatraju kako im narod odlazi.

– To su vrlo ozbiljni procesi na koje, nažalost, nema nikakve ozbiljnije reakcije. Iznenađuje muk hrvatske politike s obzirom na to da godišnje 18 hiljada ljudi više umire nego što se rađa, što nam godišnje odlazi grad veći nego Poreč – konstatovao je Šterc.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments