Raškaj za CH: Potres u Hrvatskoj neka bude alarm BiH vlastima da prestanu trošiti sredstva na bizarne i nepotrebne stvari

Potres u Hrvatskoj neka bude alarm BiH vlastima da prestanu trošiti sredstva na bizarne i nepotrebne stvari i da ulože u nova vatrogasna vozila i opremu za zaštitu i spašavanje

Potres u Hrvatskoj i sam sam osjetio u svom domu u Samoboru. Kuća je bila kao brod tokom velike oluje na moru. Stvari su sve na podu ali bitno je da je glava čitava. U tom momentu prođe ti hiljadu stvari glavom zaboravis na sve ostalo .

S obzirom da je i BiH na trusnom području poglavito Banja luka ali i Tuzlanski kanton, potres u Hrvatskoj treba biti opomena svim nivoima vlasti u BiH da prestanu trošit i tražiti sredstva na bizarne stvari i službena vozila. Pozivam sve kako vladajuće stranke ali i oporbene tako i pojedinačne zastupnike da se ostave po strani politička prepucavanja jer potres je gori i od rata.

Sramotno je po BiH da jedan entitet posjeduje bolju opremu i vozila za vatrogasce u slučaju za spašavanje u kriznim situacijama dok u Federaciji vozila datiraju iz 1980-te godine.

Tražim da svi zastupnici u Parlamentu ali i nižim nivoima vlasti postave se u situaciju da u trenu mogu ostati bez svega a da jedini koji im mogu u tom pomoći o spasiti su vatrogasci koji nemaju osnovne stvari za rad na visini (autoljestve vatrogasna vozila).

Također potrebno je oformiti pozivni broj 112 za hitne situacije u slučaju elementarnih nepogoda te za prijavu štete. Kada se desi zlo nije bitno jesi Bosanac, Hrvat i Srbin svi su u istom problemu.
Danas je to Petrinja sutra to može biti Sarajevo Tuzla ili Banjaluka.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić obećao je 500.000 KM za dva nova vatrogasna vozila, nadam se da će se to sprovesti tokom ove godine a pozivam sve da se ugledaju na Gračanicu i obezbijede sredstva za vozila i opremu svog grada.

Također Vlada i oporbene stranke u Tuzlanskom kantonu neka se uozbilje i da ne rade štetu na leđa građana rušenjem vlasti i ne izglađavanjem budžeta. Mislim da nije ni vrijeme ni mjesto trenutno za takve stvari u ova turbulentna vremena i da je to sramotno ponašanje.

Nakon Nove godine organizirat ću da Petrinji i Sisku isporučimo jedan eventualno dva šlepera građevinskog materijala jer to je trenutno potrebno da ljudima pomognemo koliko možemo.
Zato tko je dobre duše i srca a nekoj građevinskoj firmi jedna paleta opeke je malo a nekome u Petrinji puno neka se javi na dominik.raskaj.dr@gmail.com da iskordiniramo za šefom Civilne zaštite Damirom Trutom i pošaljemo pomoć – izjavio je Dominik Raškaj za CH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79