30-godišnja šefica komunalnog sektora uhapšena zbog pronevjere: Prisvojila skoro 35.000 maraka

Kristina K. (30) uhapšen je zbog sumnje da je izvršila krivično djelo pronevjera. Ona je na saslušanju pred tužiocem priznala da je uzimala novac koji joj ne pripada.

Krisitina K. je pomoćnik javnog izvršitelja sa kancelarijom na Novom Beogradu, kojoj je faktički povjereno da vodi sektor komunalnih predmeta i vrši nadzor nad ostalim zaposlenima u radu na tim predmetima, te je u tom svojstvu samo njoj bila povjerena šifra za pristup e-banking aplikaciji otvorenoj za ovu javnoizršiteljsku kancelariju kod jedne banke, u kojoj je, navodno za povjerioca “JKP Infostan”, kreirala tri računa koji su otvoreni na njeno ime.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Kristina K. je u periodu od 2. februara do 3. novembra 2023. godine iskoristila svoje ovlašćenje da vrši prenos novčanih sredstava sa namjenskog računa javnoizvršiteljske kancelarije, na koji uplate vrše izvršni dužnici uplaćujući svoja dugovanja, sa kojeg računa se potom uplate vrše na račune izvršnih povjerilaca, te je prisvajala povjereni novac.

Tako je sa tog računa vršila uplate na svoje lične račune, umjesto uplata izvršnim povjeriocima, kao i umjesto da izvršnim dužnicima, koji su preplatili svoj izvršni dug, preplaćeni dug vrati.

Isto je, kako se sumnja, radila i sa troškovima izvršnog postupka koji treba da idu na tekući račun javnog izvršitelja kao njegova zarada u vidu nagrade i troškova njegovog rada.

Na taj način je u periodu od 2. februara do 3. novembra 2023. godine na svoje ime prenijela iznos od ukupno 1.841.141,93 dinara (skoro 35.000 maraka).

Ona se sumnjiči da je od februara do novembra prošle godine, radeći u kancelariji jednog javnog izvršitelja u Beogradu, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, neosnovano izvršila prenos novca uz korišćenje kartice za pristup namjenskom računu, koja joj je povjerena u radu, na račune koji su u njenom vlasništvu.

Na taj način ona je, kako se sumnja, protivpravno prisvojila 1.841.141 dinara.

Kako je navedeno u saopštenju Višeg javnog tužilaštva, ona je na saslušanju priznala izvršenje djela za koje se tereti. Kako prenosi Telegraf, prijeti joj zatvorska kazna od 12 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79