4.000 zdravstvenih radnika od četvrtka u generalnom štrajku

4.000 zdravstvenih radnika od četvrtka u generalnom štrajku


Sprema se generalni štrajk u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje će gotovo 4.000 zdravstvenih radnika stupiti u štrajk 2. novembra u 8 sati. Ova odluka dolazi nakon što su pregovori između sindikata i Vlade HNK propali.

Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, potvrdio je najavu štrajka. Sindikati su tokom cijelog ljeta upozoravali na nezadovoljstvo radnika zbog niskih plaća i isteklog kolektivnog ugovora, nadajući se da će Vlada i Ministarstvo zdravstva pristati na razgovor kako bi se pronašlo rješenje. Međutim, to se nije dogodilo.

Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu HNK istekao je 21. maja, odnosno 21. augusta, uz mogućnost produženja za dodatna tri mjeseca. Prema Anićevim riječima, to znači da su radnici u zdravstvu HNŽ već više od dva mjeseca radili mimo zakona.

Jedan od glavnih problema koji su izazvali nezadovoljstvo radnika jest visina satnice. Satnica radnika u zdravstvu HNK iznosi 2,30 maraka, što je ispod zakonski propisane satnice u Federaciji BiH od 2,31 KM.

Ivica Anić ističe: “Razlika u plaći zdravstvenih radnika u HNK i u KS (Kanton Sarajevo) iznosi 300 KM ili čak više. Tražimo povećanje plaća u skladu s rastom inflacije i potrošačke korpe, što nam pripada kao i svim drugim radnicima.”

Tokom generalnog štrajka, zdravstvene ustanove će pružati samo hitnu i životno ugrožavajuću skrb. Štrajkački odbor će nadzirati provedbu štrajka, a trijažni punktovi bit će postavljeni ispred svake zdravstvene ustanove.

Anić naglašava da su se borili cijelo ljeto kako bi izbjegli štrajk, ali su se na kraju odlučili za ovaj korak kako bi prisilili Vladu na djelovanje. Iz Vlade HNK poručuju da su poslodavci i osnivači zdravstvenih ustanova odgovorni za rješavanje problema zdravstvenih radnika, dok će Vlada, sukladno svojim financijskim mogućnostima, prihvatiti dio obveza nakon postizanja dogovora sa sindikatima. Anić ovo smatra neprihvatljivim i ističe da Vlada HNK ne može prebacivati odgovornost na poslodavce jer je Vlada poslodavac svim zdravstvenim ustanovama u HNK.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija