Najviše žalbi građana na kvalitetu ili cijenu komunalnih usluga

Najviše žalbi građana na kvalitetu ili cijenu komunalnih usluga


Nedavno objavljena revizija učinka pod nazivom “Funkcioniranje zaštite potrošača” u Republici Srpskoj (RS) otkriva podatke – oko 75% prigovora potrošača odnosi se na kvalitetu i cijene ekonomskih usluga koje pružaju komunalna poduzeća. Broj prigovora neprestano raste, a u samo tri godine povećao se za čak 47%.

Prema podacima objavljenim u reviziji, prošle godine su službeno zabilježene žalbe 3535 građana, dok je 2019. godine taj broj iznosio 2403. Potrošači se najviše žale zbog isporuke električne i toplinske energije, plina, vode, telekomunikacijskih usluga i javnog prijevoza.

Ova revizija provođena je od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora RS i ukazuje na određene poteškoće u funkcioniranju sistema zaštite potrošača. Također, ukazuje na probleme u provedbi Zakona o zaštiti potrošača u RS, uz napomenu da realizacija planiranih mjera i aktivnosti u zaštiti potrošača nije provođena predviđenom dinamikom.

Regulatorna komisija za energetiku posljednjih godina dobiva sve više zahtjeva krajnjih kupaca koji se žale na kvalitetu opskrbe električnom energijom, što je prouzročeno tehničkim stanjem na distributivnoj mreži. Samo prošle godine regulator je donio 12 odluka po osnovi zahtjeva potrošača električne energije.

– U takvim slučajevima Regulatorna komisija donosi odluke kojima su naložene mjere u vidu rekonstrukcije mreže u određenom roku. U jednom slučaju bio je i zahtjev za elektrifikacijom ruralnog područja, u kojem slučaju je Regulatorna komisija također naložila izgradnju mreže – objašnjava regulator.

U ovim postupcima, kako navodi Regulatorna komisija, operator distributivnog sustava ističe problem sredstava. Međutim, ove okolnosti nisu prihvaćane jer su ta sredstva osigurana u posebnim tarifnim postupcima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija