510 saobraćajnih nezgoda na području SBK/KSB za samo 3 mjeseca: Do koga je?

Prema zvaničnim izvještajima, na području Federacije Bosne i Hercegovine u posljednja tri mjeseca, od maja do jula, dogodile su se 5.432 saobraćajne nesreće, što je za 280 više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), najviše nesreća dogodilo se u Kantonu Sarajevo (1.760), zatim Tuzlanskom kantonu (808), Zeničko-dobojskom kantonu (761) te Srednjobosanskom kantonu (510).

U periodu od tri mjeseca, u saobraćajnim nesrećama stradale su 42 osobe, a najviše života izgubljeno je tokom jula (21 osoba).

Lakše i teže povrede zadobilo je 2.025 osoba, što je više za oko 500 povrijeđenih u istom periodu 2020. godine.

Najveći broj saobraćajnih nesreća od maja do jula na području FBiH izazvala je neprilagođena brzina (1.274), dok je 208 saobraćajnih nesreća izazvalo konzumiranje alkohola.

Ako se samo osvrnemo na nezgode koje se dešavaju na području općine Travnik, ne možemo a da ne postavimo pitanje “Do koga je?”.

Možemo do besvijesti govoriti o stanju vozila i puteva na našem području, ali realan zaključak je da je u apsolutno najvećem broju nezgoda jedan uzrok: Ljudski faktor.

Ponašanje vozača na našim cestama teško može naći realno opravdanje. Oni ozbiljniji bukvalno iza svake krivine očekuju da im naiđe u susret vozilo koje se kreće njihovom saobraćajnom trakom. Pretiče se na izuzetno opasnim dionicama, praktično igrajući lutriju i očekujući da će vozilo koje nailazi uspjeti da zakoči na vrijeme. Stanje motornih vozila je priča za sebe. Pojedinim vozačima je bitnije uložiti novac u “moderne” sijalice u farovima nego u gume, amortizere ili disk pločice. Visoke temperature samo pospješuju pogrešne odluke vozača, pa se saobraćajne nezgode i dešavaju u tolikom broju.

Posebna priča je kada u ovim vremenskim uslovima dođe do promjene vremena, te kada na ovakvu asfaltnu podlogu padne kiša. Klizanja vozila su stalna pojava, a često i ona završe nezgodom.

Svakako smo mišljenja da griješe i pojedinci koji npr. dionicu od Kalibunara do Turbeta konstantno voze brzinom od 50 km/h, stvarajući iza sebe velike kolone i time dodatno ugrožavaju druge vozače. O tome da neko od njih, kada iza sebe ugleda kolonu od 4-5 motornih vozila zaustavi svoje vozilo na proširenju i propusti ih – možemo samo sanjati.

Učestvovanje u saobraćaju na ovim prostorima tjera nas da razmišljamo. Iako mnogi za sebe smatraju da su fantastični vozači, treba povesti računa i o onima koje pretičemo ili koji nam dolaze u susret.

Fantastičan vozač uspijeva predvidjeti sve sporne situacije, a njegovi saputnici ni ne osjete da su tokom te vožnje morali “kočiti” svojim nogama. Uglavnom – do nas je.

Agencija DAN

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79