Protest mještana u Mostaru zbog građevinskih radova: ‘Zaštitite nas ili ćemo se morati iseliti’

Foto: Klix.ba

Mještani sedam mostarskih naselja, okupljeni u Neformalnu grupu građana “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, danas su održali protestno okupljanje u naselju Međine, ističući probleme koje donosi planirana gradnja elektroenergetskih objekata u njihovom susjedstvu.

Brinući se zbog građevinskih radova na parceli iznad njihovih domova, mještani su izrazili strahovanja od mogućih poplava i klizišta te su pozvali nadležne institucije da ih zaštite ili se suoče s potrebom iseljenja.

Armin Dubljević, predstavnik okupljenih mještana, upozorio je na tešku situaciju u kojoj su se našli, izražavajući zabrinutost zbog mogućih posljedica.

“Kao roditelj, duboko sam zabrinut. Svi mi mještani Međina strepimo za naše živote. Prozor sobe u kojoj spavaju moja djeca gleda prema novoj parceli na kojoj su prije par dana započeli građevinski radovi. Strahujemo od novih kiša, koje bi mogle uzrokovati poplave i klizišta, ugrožavajući naše domove. Pozivamo Grad, Kanton i sve nadležne institucije da shvate koliko štete nanose nama mještanima Međina, koji strepimo za svoje živote. Ako se ovako nastavi, prisiljeni ćemo biti napustiti svoje domove”, naglasio je Dubljević.

Građani su istakli da već mjesecima pružaju otpor stihijskom dodjeljivanju suglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata u Mostaru. Kritizirajući gradske vlasti zbog nedostatka transparentnosti i uključivanja lokalne zajednice, građani su upozorili na nepovoljne promjene u prostornim planovima koje se događaju bez javnih rasprava.

“Smatramo da trenutna dodjela zemljišta za izgradnju elektroenergetskih objekata nije adekvatna, jer se radi stihijski, bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu. Povratak ljudi na prijeratna prebivališta značajno mijenja pejzaž, a ovi građevinski radovi samo pogoršavaju problem. Danas u Međinama, sutra možda već u nekom drugom naselju, lokalna vlast nam poručuje da im nije stalo do našeg mišljenja. Zahtijevamo promjenu takvog pristupa”, istaknuli su okupljeni mještani Međina.

Građani su apelirali na lokalne vlasti da hitno organiziraju tematsku sjednicu na kojoj će mještani moći iznijeti svoje probleme te su pozvali gradonačelnika Marija Kordića da podrži sudjelovanje građana na toj sjednici i zaštiti njihove interese.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79