Još jedna pobjeda prirode: Poništena dozvola za gradnju hidroelektrana na rijeci Rami

Aarhus centar u BiH javlja da je poništena okolišna dozvola investitoru ECCO-CRIMA d.o.o. Prozor-Rama za izgradnju i korištenje pet malih hidroelektrana (mHE) na rijeci Rami.

Riječ je o hidroelektranama Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina.

Županijski sud u Sarajevu utvrdio je da je nadležno Ministarstvo u ovom predmetu propustilo ocijeniti provedene dokaze te nije uzelo u obzir primjedbe i sugestije zainteresirane javnosti na zahtjev za obnovu okolišne dozvole.

Također, Ministarstvo nije obrazložilo zašto nije obvezna izrada studije o procjeni utjecaja na okoliš za ovih pet malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma propustilo je obvezu adekvatnog informiranja javnosti, budući da je dopis za dostavljanje mišljenja upućen samo Općini Prozor-Rama i županijskom Ministarstvu, bez obrazloženja zašto šira javnost nije bila uključena u proces.

“Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje. Aarhus centar u BiH nastavlja pravne borbe u cilju zaštite okoliša,” navodi se u objavi Aarhus centra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79