Još jedna pobjeda prirode: Poništena dozvola za gradnju hidroelektrana na rijeci Rami

Još jedna pobjeda prirode: Poništena dozvola za gradnju hidroelektrana na rijeci Rami


Aarhus centar u BiH javlja da je poništena okolišna dozvola investitoru ECCO-CRIMA d.o.o. Prozor-Rama za izgradnju i korištenje pet malih hidroelektrana (mHE) na rijeci Rami.

Riječ je o hidroelektranama Gradina, Modri Vir, Crni most, Gračanica i Marina pećina.

Županijski sud u Sarajevu utvrdio je da je nadležno Ministarstvo u ovom predmetu propustilo ocijeniti provedene dokaze te nije uzelo u obzir primjedbe i sugestije zainteresirane javnosti na zahtjev za obnovu okolišne dozvole.

Također, Ministarstvo nije obrazložilo zašto nije obvezna izrada studije o procjeni utjecaja na okoliš za ovih pet malih hidroelektrana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma propustilo je obvezu adekvatnog informiranja javnosti, budući da je dopis za dostavljanje mišljenja upućen samo Općini Prozor-Rama i županijskom Ministarstvu, bez obrazloženja zašto šira javnost nije bila uključena u proces.

“Još jednom smo dokazali da se dozvole za štetne male hidroelektrane izdaju na netransparentan način, što dovodi do devastacije vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje. Aarhus centar u BiH nastavlja pravne borbe u cilju zaštite okoliša,” navodi se u objavi Aarhus centra.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija