U Sarajevu održana konvencija “Bosna je naša – bosanska”

Foto: Klix.ba

U Kongresnoj sali hotela Holiday u Sarajevu danas je održana značajna konvencija pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, koju su organizovali Krug 99 i udruženje Čuvari Bosne. Ovaj događaj je bio usmjeren na izražavanje otpora daljem urušavanju Bosne i Hercegovine, te je predstavljao svojevrsni odgovor na nedavni svesrpski sabor održan u junu.

Na konvenciji su se obratili ukupno 10 govornika, među kojima su bili predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, akademik Enver Halilović, Esad Duraković i Senadin Lavić. Također su se prisutnima obratili Jahja Muhasilović, Miro Lazović i Enver Išerić.

Uz značajnu političku i akademsku prisutnost, na skupu su govorili i Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH, Haris Zahiragić, potpredsjednik SDA, te Milan Dunović, potpredsjednik DF-a.

Jedan od ključnih rezultata konvencije je usvajanje zajedničke izjave koja obuhvata devet ključnih tačaka:

Konvencija je organizovana uz najveću odgovornost prema napretku države, slobodi i ravnopravnosti svih ljudi u BiH.  Sarajevska Konvencija inicira održavanje sličnih skupova u svim gradovima i općinama, kako bi se postiglo jedinstvo i senzibilizacija javnosti o realpolitičkim opasnostima koje BiH trenutno suočava.

Odlučeno je da svi referati i diskusije sa skupa budu osnova za definisanje konačnog dokumenta Konvencije, uključujući i prijedloge iz budućih rasprava.

Naglašeno je da je dijalog između akademske zajednice, NVO i političkih stranaka ključan za izgradnju vizije budućnosti BiH.

Konvencija izražava predanost obnovi višestoljetne državnosti BiH, uz insistiranje na daljem demokratskom razvoju i evropskom građanskom konceptu države.

Ističe se potreba za dosljednom implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava i eliminacijom svih oblika diskriminacije.

Traži se ukidanje specijalnih i paralelnih veza kao sredstva za urušavanje suvereniteta BiH.
Konvencija ističe da je odgovor na sigurnosno stanje u BiH prvorazredno političko pitanje koje zahtijeva angažman svih društvenih struktura i institucija.

Zadržava se odlučnost i političko jedinstvo u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79