Masovan odlazak mladih iz BiH: Ko će nam raditi, fali nam radne snage

Masovan odlazak mladih iz BiH: Ko će nam raditi, fali nam radne snage


Masovan odliv mozgova predstavlja ozbiljan problem za ekonomiju Bosne i Hercegovine, kao i za ostale zemlje zapadnog Balkana.

Trend iseljavanja kvalifikovane radne snage je alarmantan, posebno u kontekstu nedostatka adekvatno obučenih kadrova za podršku modernizaciji i tranziciji prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Investicije Evropske investicijske banke (EIB) u Bosnu i Hercegovinu, kao što su infrastrukturni projekti i podrška malim i srednjim preduzećima, su ključne za ekonomski razvoj. Međutim, uspjeh ovih projekata je u velikoj mjeri ugrožen nedostatkom kvalifikovane radne snage uslijed emigracije velikog broja stanovnika. Otprilike 43 posto stanovništva BiH živi u inostranstvu, a znatan broj preostalih stanovnika također razmatra mogućnost preseljenja.

Plan rasta EU pruža prilike za pristup većem tržištu i bolju ekonomsku integraciju, ali efektivna realizacija ovog plana zahtijeva stabilne političke i ekonomske uvjete. Politička nestabilnost i neefikasna uprava mogu otežati iskoristivanje prednosti koje nudi ovaj plan. Zbog toga je potrebno uložiti napore u reforme javnog sektora, privatizaciju i usklađivanje s EU standardima kako bi se stvorili povoljni uslovi za zadržavanje i privlačenje talenata.

Nadalje, pristup finansijama ostaje izazov za mnoge lokalne kompanije, što dodatno komplikuje situaciju. Visoke kamate i složene procedure ograničavaju mogućnosti za rast i zapošljavanje, posebno u privatnom sektoru koji je ključan za ekonomsku dinamiku zemlje.

Zaustavljanje odliva mozgova i stvaranje privlačnijeg poslovnog okruženja mogu biti ključni za iskoristavanje potencijala koje nudi EU Plan rasta.

Bez adekvatne radne snage i političke volje za provedbu neophodnih reformi, BiH bi mogla propustiti značajne ekonomske prilike koje se nude na većem evropskom tržištu



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija