U BiH imunizacija ide, ali sporo: O HPV se i dalje ne priča dovoljno

U BiH imunizacija ide, ali sporo: O HPV se i dalje ne priča dovoljno


U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), program imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) nastavlja se unatoč početnim izazovima i sporom tempu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je cilj vakcinisanosti od 90%, no BiH još uvijek nije blizu tog postotka. Međutim, interes za vakcinaciju raste, što je ohrabrujuće.

Dostupnost i efikasnost vakcina

Program vakcinacije, koji je započeo krajem 2022. godine u četiri kantona, proširen je na cijelu FBiH u prošloj godini. Do sada, ukupno 1.200 djece i mladih je primilo prvu dozu vakcine u 2023., a dodatnih 2.000 do kraja jula 2024. Nakon dvije godine provođenja, 1.350 djece i mladih primilo je obje doze vakcine. Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističe da su vakcine besplatne, visokokvalitetne i vrlo efikasne.

HPV je grupa virusa koji se prenose spolnim putem, a vakcinacija i redovni preventivni pregledi su ključni za zaštitu od karcinoma i drugih bolesti koje HPV može uzrokovati. Preporučena je vakcinacija za djevojčice i dječake od 13 do 18 godina, prije početka spolne aktivnosti, s dvije doze devetovalentne vakcine, s razmakom od najmanje šest mjeseci.

Edukacija i kulturološke barijere

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, naglašava važnost bolje edukacije roditelja o HPV-u i vakcinaciji. Saradnja s obrazovnim ustanovama je ključna, kao i fokus na neformalnu edukaciju. Iako se o HPV-u otvorenije razgovara, tema je još uvijek djelomično tabu, osobito s obzirom na kulturološke i druge značajke našeg društva.

Unatoč izazovima, napredak u imunizaciji je očit, a kontinuirano poboljšanje programa ima potencijal smanjiti broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, koji godišnje pogađa više od 150 žena u FBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija