Povećan broj izostanaka zbog bolesti u školama Kantona Sarajevo

Povećan broj izostanaka zbog bolesti u školama Kantona Sarajevo


Početak školske godine 2024/2025. u Kantonu Sarajevo obilježen je znatnim porastom broja dječjih pacijenata koji se javljaju u Dispanzer za školsku djecu i omladinu JU Dom zdravlja.

Kako navodi Prim.dr Fuad Husić, specijalista porodične medicine, ovo povećanje je bilo predviđeno s obzirom na završetak ljetnog raspusta. Broj pacijenata se udevostručio, sa 101 pacijentom 21. augusta na 216 pacijenata 16. septembra.

Simptomi s kojima se pacijenti javljaju su raznovrsni, uključujući povišenu temperaturu, grlobolju, kašalj, mučninu, povraćanje i proljev. Virusi su česta pojava među školskom djecom, što dovodi do povećanog broja izostanaka iz škole.

Medicinski stručnjaci upozoravaju da mnogi od ovih simptoma ne zahtijevaju medicinsku intervenciju, savjetujući roditelje da sačekaju dva do tri dana prije posjete ljekaru. Međutim, u praksi su roditelji često primorani tražiti medicinsku potvrdu zbog administrativnih zahtjeva škola. Dr. Husić ističe da su mnogi posjeti odjelu motivirani potrebom za opravdanjima izostanka ili potvrdom o bolesti djeteta.

U Kantonu Sarajevo, roditelji imaju pravo opravdati izostanak svojih školaraca za ukupno dva dana tijekom polugodišta, dok za dodatne izostanke moraju imati ljekarsko opravdanje. Ovo ne samo da izlaže pacijente riziku od zaraze, već i zahtijeva da roditelji uzmu slobodno s posla kako bi pratili svoje dijete.

Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo izrazilo je zabrinutost zbog ovih pravila te je više puta apeliralo na Ministarstvo za odgoj i obrazovanje da poveća broj dana koje roditelji mogu opravdati, ali bez uspjeha.

U Hrvatskoj, situacija je značajno drugačija. Tamošnji roditelji imaju mogućnost opravdati izostanak svog djeteta do tri dana bez ikakvih opravdanja, što je dovelo do rekordnog broja izostanaka prošle školske godine. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, upozorava na potrebu za ograničenjem ovih prava, ali Ministarstvo nije pokazalo spremnost za promjene.

Savjet za roditelje i učenike: Održavanje higijene i detaljno pranje ruku ključni su za prevenciju širenja infekcija. U slučaju stomačnih virusa, preporučuje se upotreba rehidracijskih preparata dostupnih u apotekama bez recepta, kao i probiotici, dok se od čvrste hrane savjetuje uzdržavanje dok simptomi ne prestanu



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija