70 posto pacijenata ne umru od COVID-19

Smrtnost od COVID-19 zavisi prije svega od toga kako se to prijavljuje, smatra Drljević

U BiH je od početka epidemije do danas preminulo 5.345 osoba. Statistika koja zabrinjava i objašnjava surovost virusa ili brojka koja može imati tumačenja bar koliko i cifara koje je sačinjavaju?

Svoje mišljenje na ovu temu za N1 televiziju iznio je dr Ednan Drljević, infektolog koji je član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

“Smrtnost od COVID-19 zavisi prije svega od toga kako se to prijavljuje. Tako je Belgija koja ima izvanredan zdravstveni sistem imala najveću smrtnost na svijetu jer je imala poseban sistem prijavljivanja. Smrtnost zavisi i kako nam riješen ne covid pacijent. Prema mom iskustvu, ima preko 70 posto pacijenata koji u biti ne umru direktno od COVID-19, nego od drugih težih bolesti koje su bile zapuštene. Moramo priznati da ljudi u zadnjih godinu dana jako slabo se kontrolišu, ne otkrivamo malignitete i druge bolesti na vrijeme, tako da nam dolaze zapušteni slučajevi koji uz to dobiju i COVID-19, to je jedan od glavnih razloga povećane smrtnosti”, rekao je Drljević za N1 televiziju.

BiH je najlošija u regionu prema broju smrtnih slučajeva među oboljelima


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79